Weer sociale onrust in ZNA- ziekenhuizen

Het Ziekenhuisnetwerk Antwerpen (ZNA) richtte de dochteronderneming Synartes op, om alle keuken- en poetsactiviteiten in zijn ziekenhuizen over te nemen. De vakbonden vrezen dat dit laaggeschoolde personeel daardoor een slechter statuut krijgt en minder betaald wordt.
De vakbonden ACOD, ACV Openbare Diensten en LBC eisen duidelijke antwoorden op een extra ondernemingsraad van 20 augustus. 'Dit lijkt opnieuw een uitholling van het statuut van het ZNA-personeel', zegt een strijdvaardige Hubert Euler van het ACOD. 'Met Synartes zijn er nu op de werkvloer drie statuten: voormalige mensen van het ocmw, met een ZNA-statuut en nu dus van Synartes-statuut. Opvallend is dat de mensen er dan wel steeds maar op achteruitgaan.'

'Dat poetspersoneel en keukenpersoneel, meestal laaggeschoold en dus weinig betaald, zal met het nieuwe statuut nog minder krijgen. Dat nemen we niet', reageert Euler.

De ZNA-dochteronderneming Synartes heeft als opdracht om ondersteunende diensten te leveren aan ziekenhuizen en andere organisaties in de zorgsector. 'Dat is toch erg breed en daar kan je alle kanten mee uit. We krijgen stellig de indruk dat deze nieuwe coöperatieve vennootschap niet alleen voor ZNA moet werken, maar ook voor de ocmw-rusthuizen. Die wil de OCMW-raad eveneens verzelfstandigen. En het spreekt vanzelf dat we als vakbond daar ook waken over het statuut van het personeel', besluit de ACOD-secretaris.

Volgens de ZNA-directie is Synartes de beste weg en moet het huidige personeel zich geen zorgen maken. 'Iedereen blijft zijn statuut houden, ook de tijdelijken nu krijgen een vast ZNA-statuut', verzekert woordvoerder Renée Willems. 'Het gaat alleen over keuken- en poetspersoneel dat we nieuw en extra - ik benadruk extra - aanwerven.'

'Want we hebben meer mensen nodig in onze ziekenhuizen, zodat het verplegend personeel zich op zijn zorgtaken kan toespitsen. Het kan toch niet dat verpleegsters zoals nu met etenskarren uit de keuken moeten zeulen? Temeer daar er een nijpend tekort aan verplegend personeel is. Extra mensen is één ding, maar we moeten ook iets aan het kostenplaatje doen.'

'De meeste ziekenhuizen outsourcen hun keuken- en poetsploegen. Dat doen wij dus niet, want Synartes blijft honderd procent een dochter van ZNA. Zo kunnen we zelf de kwaliteit beter bewaken. Of Synartes ook voor de OCMW-rusthuizen gaat werken? Ik sluit niets uit, maar in de eerste plaats zal het toch voor ZNA zijn. Als het een succes wordt, kan het best dat Synartes op lange termijn ook keuken- en poetstaken voor andere bedrijven en ziekenhuizen zal uitvoeren', besluit Renée Willems.

Bij de drie algemene en zes gespecialiseerde ziekenhuizen van ZNA werken zesduizend mensen. Het is daarmee de grootste zorgverstrekker van België.
14 aug 2008 08u43
zie ook rubriek