Dankzij de baanbrekende techniek wordt het nu mogelijk (kunstmatige) voeding in de juiste hoeveelheid aan patiŽnten te geven.

Onderzoekers van het UZ Brussel van de diensten Intensieve Geneeskunde, Perfusie (verpleegkundigen die de hartlongmachine bedienen) en Cardiochirurgie zijn erin geslaagd om het energieverbruik van zwaar zieke patiŽnten, verbonden aan een hartlongmachine, te meten. Vroeger gebeurde deze bepaling via een berekening met formules, wat niet altijd tot een even nauwkeurig resultaat leidde.
Via de nieuwe techniek wordt het energieverbruik van de patiŽnt gemeten via de ademhaling. Dat leidt tot een resultaat dat zeer precies, maar vooral op maat is. Wanneer het energieverbruik van een patiŽnt correct in kaart is gebracht, kan de patiŽnt ook voeding op maat toegediend krijgen.

Vroeger werd voeding in de medische wereld aanzien als een ondersteunende behandeling. De huidige medische kennis plaatst voeding nu op gelijke hoogte van antibiotica. Dankzij de baanbrekende techniek wordt het nu mogelijk (kunstmatige) voeding in de juiste hoeveelheid aan de patiŽnten te geven. Een correcte voeding van zwaar zieke patiŽnten verhoogt hun overlevingskansen. De techniek is niet belastend voor de patiŽnt: dat is een voordeel want het gaat over zwaar zieke patiŽnten waarvan de helft overlijdt.
12 jan 2016 10u51
Bron: UZ Brussel
meer over
zie ook rubriek