Eén koppel op zes moeilijk zwanger

Het aantal koppels dat niet op een natuurlijke manier zwanger geraakt, is gestegen van één koppel op de tien naar één koppel op de zes. In ruim de helft van de gevallen is de oorzaak verminderde vruchtbaarheid van de man al of niet in combinatie met onvruchtbaarheidsproblemen bij de vrouw.

Of de spermakwaliteit van de man achteruit gaat is, is volgens androloog Benny Verheyden van het uza een eeuwige discussie. Hij haalt enkele oorzaken aan die aan de basis kunnen liggen van vruchtbaarheidsproblemen.


vervuiling


"Ik geloof in het verhaal van de vervuiling. Denk maar aan het veel gebruikte DDT in het drinkwater dat vervolgens in het buikvet van de vrouw opgestapeld wordt en bij de zwangerschap wordt vrijgegeven. Bij baby's van toen, nu vaders met een kinderwens, kan dat een verminderde vruchtbaarheid geven."


Medische problemen


Niet ingedaalde teelballen komen ook meer en meer voor, en werden in vergelijking tot nu, twintig jaar terug niet onmiddellijk behandeld. Tot het te laat was. overgewicht kan ook problemen stellen.


Carrièreplanning


"Zeker speelt ook de huidige geboorteplanning, zeg maar de baby op commando. Meer vrouwen stellen eerste of tweede zwangerschap uit in functie van hun carrière, en dan speelt uiteraard de leeftijd. De beste leeftijd is de derde levensdecade (20-30 jaar)."


Voor alles een oplossing


Het goede nieuws is dat terwijl vroeger koppels met vruchtbaarheidsproblemen in hun verdriet moesten berusten, er momenteel mogelijkheden bestaan om de kinderwens die tussen de lakens niet kan worden volbracht, mits assistentie in het labo toch laten lukken.


"Eerst wordt er altijd gezocht naar de oorzaak waarom het niet lukt. Dat kan bijvoorbeeld een spatader aan de teelbal zijn of een prostaatinfectie. Vervolgens spreekt de arts met het koppel af op welke manier de zwangerschap bespoedigd kan worden. Soms kan dat met medicatie, soms met een ingreep, maar meer en meer ook door inseminatie of ivf."


"Infertiliteit is een hardere diagnose. Hier nemen we onze toevlucht tot het opzoeken van zaadcellen in de teelbal, welke dan met een micropipet in de eicel worden gebracht (ICSI). Soms blijken we echter geen zaadcellen te vinden en is een beroep op de donorbank noodzakelijk", zegt dokter Verheyden.


Bron: Gazet Van Antwerpen, 09-02-2013

09 feb 2013 10u20
Bron: MagUZA.be
zie ook rubriek