Vlaamse zwangere vrouwen worden steeds zwaarlijviger

Vlaamse vrouwen waren in 2003 bij het begin van de zwangerschap gemiddeld 2,8 kilogram zwaarder dan in 1993. Op het einde van de zwangerschap lag hun gewicht gemiddeld 1,4 kilogram hoger. De gemiddelde Body Mass Index (BMI) verhoogde ook van 22,56 naar 23,51
Dat blijkt uit een studie van dokter Roland Devlieger van de KU Leuven, die hij op het 15de Europese congres over obesitas in Boedapest voorstelde. Devlieger volgde daarvoor meer dan 24.000 zwangerschap' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>zwangerschappen van Vlaamse vrouwen tussen 1993 en 2003. Het bericht staat deze week in het medische weekblad De huisarts.

Omdat de lendenomtrek van de vrouwen, het gewicht van de baby's bij de geboorte en dat van de placenta in die tien jaar niet was toegenomen, is het duidelijk dat de vastgestelde verschillen wel degelijk een evolutie van het lichaamsgewicht van de zwangere vrouwen weergeven.

Dat is een alarmerende conclusie. Zwangere vrouwen met obesitas hebben namelijk meer kans op vroeggeboorte, perinatale sterfte (vlak voor, tijdens en vlak na de geboorte), te zware baby's en obese kinderen (of volwassenen). Bovendien ligt het risico op aangeboren afwijkingen bij de pasgeboren baby's hoger. Uit de studie blijkt ook dat vrouwen minder gewicht verliezen tussen twee zwangerschappen in dan tien jaar geleden.

Naar schatting dertig procent van de Vlaamse vrouwen in de leeftijdsgroep die kinderen krijgt, kampt met overgewicht. Een op de vier vrouwen doet niet voldoende fysieke inspanningen.

In een tweede studie onderzocht Devlieger de spontane veranderingen die zwangere vrouwen aanbrengen in hun voedingsgewoonten.

Hij vergeleek de voeding voor en tijdens de zwangerschap bij vijftig zwangere zwaarlijvige vrouwen met die van vijftig zwaarlijvige vrouwen die niet zwanger zijn.

Daaruit concludeert Devlieger dat de zwangere vrouwen vanaf het begin van de zwangerschap minder alcohol drinken en ook een mindere energie-aanvoer hebben. Voorts kunnen zwangere vrouwen de sigaret echter niet laten, net als de slechte eetgewoonten en het gebrek aan fysieke inspanning.

De KU Leuven heeft een multidisciplinair team samengesteld van gynaecologen en verloskundigen, cardiologen, endocrinologen, neonatologen, psychologen en voedingsspecialisten. Dat moet de zwangere vrouwen met een verhoogd risico op gezondheidsproblemen beter omkaderen.

Elke vrouw krijgt brochures met uitleg over de mogelijke problemen die verbonden zijn aan een te grote stijging van het lichaamsgewicht tijdens de zwangerschap.

De vrouwen krijgen ook een opvolgingstabel waarop ze de evolutie van het lichaamsgewicht tijdens hun zwangerschap kunnen noteren, zonder de raadgevingen voor het verbeteren van de levenshygiëne te vergeten.
03 mei 2007 09u22
zie ook rubriek