UZA genomineerd voor prijs excellentie in ziekenhuismanagement

Het UZA werd beloond voor zijn inspanningen om de zorgkwaliteit in het ziekenhuis continue te verbeteren en werd genomineerd voor de prijs voor Excellentie in Ziekenhuismanagement ter waarde van 12.500 euro. De initiatiefnemers zijn Rode Kruis-Vlaanderen en het Centrum voor Ziekenhuis- en Verplegingswetenschap van de KULeuven. Met zijn initiatief ‘productive ward, releasing time to care’ slaagt het UZA er in om de kwaliteit, veiligheid en tevredenheid van medewerkers op verpleegafdelingen significant te verhogen door niet-waardetoevoegende activiteiten te elimineren en de ruimtes op de verpleegafdelingen efficiënter in te richten. De verpleegteams krijgen daarbij zelf de bevoegdheid om probleemgebieden te identificeren en op te lossen.

Pionier in België


Het uza werkt voor dit project samen  met het Britse NHS Institute for Innovation and Improvement en paste als eerste in België het programma ‘Productive Ward’ toe. Het heeft een belangrijke impact op de kwaliteit van de zorg en patiëntveiligheid en sluit daarom ook naadloos aan bij het ziekenhuisstreven naar een cultuur van continu verbeteren. Het uza wil op termijn ook een JCI-accreditatie (http://www.jointcommissioninternational.org) in de wacht slepen, de hoogst mogelijke kwaliteitsstandaard voor ziekenhuizen die men kan nastreven.


Meten en weten, dan verbeteren


Het programma is modulair opgebouwd. In de basismodules ligt de focus op het meten, opvolgen en verbeteren van prestatie-indicatoren tijdens wekelijkse teammeetings van de verpleegafdeling. Hiertoe worden heel wat visuele tools gebruikt. Men meet bijvoorbeeld de tijd die men aflegt tussen verschillende punten en brengt processen visueel in kaart.
Daarnaast worden de afdelingsruimtes efficiënter en veiliger georganiseerd. Daarbij wordt aandacht besteed aan de juiste plaatsing van materiaal en kleurcoderingen. Ook werd er een digitale visualisatietool ontwikkeld die de status van gehospitaliseerde patiënten toont, wat de patiëntveiligheid verhoogt. Dankzij die tool moeten verpleegkundigen elkaar ook minder storen om vragen te stellen over een patiënt.


Bottom-up benadering


Essentieel bij de implementatie van het programma is de bottom-up benadering. Daarbij wordt de ervaring en de competenties van de medewerkers optimaal benut. Het verpleegteam haalt zelf probleemgebieden aan, plant verbeteracties, ontwikkelt standaarden en volgt ze op. Dankzij het volgen van een verbetercyclus vermijdt men overhaaste of ondoordachte verbeteracties. Deze aanpak draagt eveneens bij tot een aantrekkelijke werkomgeving voor de medewerkers, waarin eigen initiatief en ontwikkeling wordt aangemoedigd.


Resultaten: meer patiënttevredenheid, kortere hospitalisatie, minder ziekenhuisinfecties


Evidence in het Verenigd Koninkrijk toont aan dat dankzij dit programma het aandeel dat verpleegkundigen aan directe patiëntenzorg (aan het bed) besteden stijgt, de gemiddelde hospitalisatieduur verkort, ziekteverzuim vermindert en het aantal ziekenhuisinfecties afneemt. Ook het aantal klachten van patiënten daalt en de patiënttevredenheid stijgt.


In het UZA situeren de eerste resultaten zich bijvoorbeeld op volgende vlakken: processen worden geoptimaliseerd waardoor er meer tijd komt voor de patiënten en minder tijd wordt verloren aan over en weer lopen; er wordt bespaard op voorraden door ze beter af te stemmen op de vraag; dankzij kleurcoderingen vindt men materiaal onmiddellijk terug, etc. Door de prestaties continue op te volgen zijn de verpleegkundige teams zich ook meer bewust van de zorgkwaliteit op de eigen afdeling.


24 verpleegeenheden optimaliseren in 2 jaar tijd


De implementatie van het programma startte in september 2011 en kent een totale doorlooptijd van 2 tot 2,5 jaar. Binnen deze tijdsspanne zal op 24 verpleegeenheden het programma geïmplementeerd worden. Het UZA wil op termijn komen tot een cultuur waarbij personeelsleden continu aandacht hebben voor verbetermogelijkheden.

12 dec 2012 10u43
Bron: MagUZA.be
zie ook rubriek