Aantal buitenlandse verpleegkundigen op vier jaar tijd verdrievoudigd

In vier jaar tijd is het aantal verpleegkundigen uit andere EU-landen die in ons land werden aangeworven verdrievoudigd. De FOD Volksgezondheid reikte vorig jaar 631 visa uit aan buitenlandse verplegers van binnen de Europese Unie, terwijl dat er in 2007 nog 210 waren.
Niet alleen bij de verplegers viel een stijging te noteren. Ook bij de dokters nam het aantal visa toe van 507 naar 761, terwijl dat aantal
bij de hulpverzorgers eveneens een groei noteerde: van 100 in 2007 naar 152 in 2011. Deze drie categorieŽn van gezondheidswerkers zijn goed voor tachtig procent van het buitenlands personeel in de zorgsector, weet Vercamer. In totaal werken er 13.478 buitenlanders in de zorgsector in BelgiŽ. Dat komt neer op 4,5 procent van het totaal aantal personeelsleden in de zorgsector in BelgiŽ. De meest vertegenwoordigde nationaliteiten in de Belgische zorgsector zijn Frankrijk, ItaliŽ, Nederland, RoemeniŽ en Spanje. Een op de drie van de buitenlandse geneesheren komt volgens Vercamer vandaag uit RoemeniŽ. Het Kamerlid wijst erop dat het een tendens is die niet meer tegen te houden is, maar pleit niettemin voor omzichtigheid bij het inzetten van buitenlands EU-personeel. "De taal is dikwijls nog een barriŤre en er is niet in elke zorginstelling de nodige ruimte voor begeleiding van deze mensen. Kwaliteitsbewaking blijft dan ook een opdracht, ook al is er een geharmoniseerd kader voor de erkenning van de diploma's."
15 nov 2012 12u44
zie ook rubriek