UZA opent eerste verpleegafdeling kinderoncologie in Antwerpen

Op woensdag 23 mei opende de nieuwe verpleegafdeling kinderoncologie van het UZA officieel de deuren. Het is daarmee de eerste en enige kinderoncologische verpleegafdeling in Antwerpen. Voorheen moesten ouders met hun kinderen uitwijken naar Gent of Leuven. Het Universitair Pediatrisch Oncologisch Centrum Antwerpen biedt zorg op maat in nauwe samenwerking met het MOCA (Multidisciplinair Oncologisch Centrum Antwerpen) en de dienst pediatrische hematologie, oncologie en stamceltransplantatie van het UZ Gent.

Jaarlijks krijgen 250 tot 300 kinderen jonger dan 15 in BelgiŽ te horen dat ze kanker hebben. De meest voorkomende kankers bij kinderen zijn leukemie, hersentumoren en vastweefsel tumoren (sarcomen). De behandeling van deze aandoeningen is erg complex en vereist een doorgedreven medische expertise.† Die kon men sinds begin dit jaar al vinden in het uza, maar er was nog geen speciale verpleegafdeling klaar.


Infectievrije ruimte
De nieuwe verpleegafdeling bevindt zich naast de verpleegafdeling pediatrie en wordt met tussendeuren afgesloten, omdat deze kinderen erg gevoelig zijn aan infecties. Er zijn zes bedden, waar de patiŽntjes zowel voor een korte dagbehandeling (met bijvoorbeeld chemotherapie) als een langere opname, soms tot 1 maand, terecht kunnen. Jaarlijks worden er 25 tot 30 nieuwe patiŽntjes verwacht.


Kindvriendelijke inrichting
Er werd veel aandacht besteed aan een kindvriendelijke inrichting. Zo heeft elke kamer een eigen TV en DVD en is er ook draadloos internet.† Leuke illustraties van Lucy Elliot (www.lucy-elliott.com) sieren de muren van de kamers. Ze illustreerde eerder al magazines, jeugd- en kindertijdschriften en is ook de grafische bezieler van 'Simon & Odil' (www.simonodil.com). Dit project brengt langdurig zieke kinderen via een website in contact met lotgenootjes.† Bijzonder op deze afdeling is ook de aparte onderzoeksruimte. als de patiŽntjes een pijnlijke behandeling moeten ondergaan, kunnen ze ter plaatse de nodige kindvriendelijke verdoving krijgen, die kan worden toegediend via een masker.

Gespecialiseerd team kinderoncologie
Op de afdeling is een hecht en gespecialiseerd team actief. bestaande uit drie kinderoncologen: dr. Philip Maes, prof. Koen Norga en dr. Joris Verlooy, die zowel in het uza als in het UZA Gent actief is. Daarnaast maken ook verpleegkundigen gespecialiseerd in kinderoncologie, een maatschappelijk werker en een kinderpsychologe deel uit van het team. Voor thuiszorg wordt bovendien nauw samengewerkt met ĎKoesterí van het UZ Gent. Ze hebben allen al heel wat ervaring in de zorg voor deze kinderen. De kinderen, maar ook hun ouders, broers en zussen, hebben immers nood aan een vertrouwd gezicht in moeilijke tijden.


Toekomst: moeder & kind centrum UZA
Deze afdeling is echter nog maar een tussenoplossing. In de loop van 2014 zal de kinderoncologie inhuizen in het gloednieuwe UZA moeder & Kind Centrum met Ďstate of the artí kamers qua comfort en kindvriendelijkheid. De ruwbouw staat momenteel al klaar.

24 mei 2012 07u25
Bron: MagUZA.be
zie ook rubriek