ZNA bouwt nieuw ziekenhuis aan Park Spoor Noord

De Raad van Bestuur ZNA heeft de intentie om een nieuw ziekenhuis te bouwen op de site Spoor Noord . Na gunning zal het nieuwe ZNA-ziekenhuis het merendeel van de activiteiten van ZNA Stuivenberg (acuut ziekenhuis) integreren. Het nieuwe ZNA-ziekenhuis wordt als project even ambitieus als Stuivenberg dat ooit was in 1884, toen het in gebruik werd genomen. Het nieuwe ZNA-ziekenhuis wordt een state-of-the-art ziekenhuis voor de 21ste eeuw.
Het nieuwe acute ZNA-ziekenhuis dat ongeveer 65.000 m2 groot zal zijn, zal o.a. over een eigen spoed, intensieve zorg, materniteit, hospitalisatie-afdelingen, dagziekenhuis en polikliniek beschikken en opent de deuren in 2018. De bouwwerken worden in 2014 aangevat.

Het nieuwe ZNA-ziekenhuis zal tot stand komen in het kader van een privaat-publieke samenwerking (PPS), waarbij een consortium de bouwgrond aanbrengt, het ontwerp zal maken, als bouwheer zal optreden en nadien ook zal instaan voor het onderhoud van het gebouw. Voor de opdracht werd op grond van een uiterst gereglementeerde gunningsprocedure en na goedkeuring van de Raad van Bestuur ZNA het consortium “Kaïros” als voorkeursbieder aangeduid.

De kost voor het ontwerpen en bouwen van dit ziekenhuis bedraagt ongeveer 150 miljoen euro (gerekend aan de huidige bouwindex en zonder inrichting met meubilair en apparatuur). De Vlaamse en Federale overheid subsidiëren samen meer dan 95 percent van deze kost.

Het ZNA Psychiatrisch Ziekenhuis breidt uit op de bestaande site en wordt momenteel volledig gerenoveerd om aan de hedendaagse zorgnoden te beantwoorden.

De Stad Antwerpen heeft anderzijds recent haar goedkeuring gegeven aan het Ruimtelijk Uitvoeringsplan voor de historische Stuivenbergsite.
16 mei 2012 09u23
meer over
zie ook rubriek