Bijna 90 ziekenhuizen nemen deel aan de derde Week van het Hartritme

Met een verwachte opkomst van meer dan 20.000 Belgen die zich gratis kunnen laten testen, is de Week van het Hartritme – die dit jaar doorgaat van 21 tot en met 25 mei 2012 – op nauwelijks drie jaar tijd uitgegroeid tot één van de grootste medische sensibiliseringscampagnes van het land. Naar aanleiding van de lancering presenteert de Belgian Heart Rhythm Association (BeHRA) de opmerkelijke resultaten van de metingen van de vorige editie, haar allereerste peter en een ludieke hartslagimitatie met djembé-spelers op de Kunstberg.
Van 21 tot en met 25 mei 2012 gaat de derde Week van het hartritme door: alle Belgen kunnen zich dan gratis in de ondertussen 89 deelnemende ziekenhuizen laten testen op de meest voorkomende hartritmestoornis' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>hartritmestoornis voorkamerfibrillatie (VKF). Deze editie van de jaarlijkse sensibiliseringsactie van de BeHRA heeft de ambitie om de recordopkomst van 2011 te verbreken. Vorig jaar ondergingen namelijk 20.912 burgers de test door middel van een pijnloos hartfilmpje, ongeveer 50 % meer dan de 13.564 personen die zich in 2010 hadden laten screenen.

Bij VKF slaat het hart op hol en begint het zeer onregelmatig te kloppen. Deze nog veel te weinig gekende hartritmestoornis kan 1 op 4 volwassenen boven de 40 jaar treffen. Vandaag lijden hier 150.000 Belgen aan, en dit vaak zonder dat ze er erg in hebben aangezien 1 op 3 patiënten geen enkel symptoom ondervindt. Net dit maakt deze aandoening zo gevaarlijk, want zonder behandeling heeft men vijf keer meer risico op vorming van bloedklonters die een beroerte (ook cardiovasculair accident of cva genoemd) kunnen veroorzaken.

Cijfers die spreken
Net als in 2010, hebben de medische centra die in 2011 deelnamen aan de Week van het Hartritme een schat aan wetenschappelijke data verzameld. Zo bleek dat ongeveer 60% van de geteste personen vrouwen waren. Een mogelijke verklaring is dat zij meer dan mannen geneigd zijn om zich te laten onderzoeken en maar goed ook, want vrouwen zijn meer onderhevig aan de gevaren van VKF. De gemiddelde leeftijd van de geïnteresseerden was 58 jaar, een ideaal resultaat aangezien het risico op VKF vanaf 40 jaar gestaag toeneemt. De 1566 personen jonger dan 40 jaar die zich toch hebben laten screenen in 2011, hebben trouwens allemaal negatief getest.Coherent met eerdere studies en de resultaten van vorig jaar, kwamen via deze screening in 2011 351 positieve VKF-gevallen aan het licht, ongeveer 1,7% van alle tests. 49 gevallen werden ter plaatse doorverwezen voor een standaard elektrocardiogram. 32 personen daarvan vertoonden een sterk verhoogde kans op trombose, met mogelijk fatale gevolgen indien de VKF niet was ontdekt. Het bewijs dus, dat sensibiliseringsprojecten als deze een reëel nut hebben.

“We zijn erg tevreden over het resultaat van onze actie in 2011”, vertelt Dr. Georges Mairesse, Voorzitter van de BeHRA en elektrofysioloog in de ziekenhuizen van Zuid-Luxemburg in Aarlen. “Als men beseft dat we een zeer diverse leeftijdsgroep tussen de 18 en de 100 jaar getest hebben, mogen we gerust beweren dat we een representatief deel van de Belgische bevolking bewust gemaakt hebben over de gevaren van VKF. We zijn daarom ook erg dankbaar voor het groeiend aantal deelnemende medische centra tijdens de week: van 69 in 2010 naar 78 in 2011 en 89 voor deze editie, goed voor een indrukwekkend totaal van meer dan 1000 verplegers, cardiologen en hun assistenten.”

Gloednieuwe peter informeert over deze even sluipende als psychologisch zware ziekte
“We streven er niet enkel naar om de kennis over VKF in zowel medische als patiëntenmilieus te verhogen, maar willen ook de diepmenselijke kant van deze aandoening onder de aandacht te brengen”, vertelt Claude Lelièvre, de algemeen afgevaardigde voor de kinderrechten van de Franstalige Gemeenschap die zelf al twee jaar aan VKF lijdt en de allereerste peter van de Week van het Hartritme is. “Door de verhoogde kans op trombose en hartfalen, de soms erg ongemakkelijke symptomen, de onvoorspelbaarheid van de lichamelijke crisissen en de zware uitputting die hiermee gepaard gaat, leven VKF-patiënten maar ook hun familie en vrienden continu met het zwaard van Damocles boven hun hoofd. Men mag de psychologische consequenties daarvan zeker niet onderschatten.”

“De huidige medicijnen die voorgeschreven worden aan patiënten met VKF – anti-aritmica en bloedverdunners – kunnen in een aantal gevallen bijwerkingen vertonen en de levenskwaliteit verminderen van wie hen neemt” , vertelt Dr. Peter Goethals, Secretaris van de BeHRA. “De BeHRA is dan ook erg verheugd over de komst van de nieuwe generatie meer efficiënte bloedverdunners op de Europese markt en hoopt dat de overheid er snel werk van zal maken om deze ook in België te laten registreren.”

Voor meer informatie over de Week van het Hartritme: www.mijnhartritme.be
15 mei 2012 12u13
zie ook rubriek