Agressie in ziekenhuizen: wat mag de interne bewakingsdienst doen?

Op donderdag 26 april organiseert Private Security Association vzw (afgekort PSA) een studienamiddag over agressie in ziekenhuizen. Meer en meer ziekenhuizen investeren in een interne bewakingsdienst met het doel preventief op te treden. Maar als preventie faalt, vragen zorgversterkers dat deze bewakingsdienst tussen komt. Het is echter niet duidelijk wat de interne bewakingsdienst mag doen als een incident dreigt te escaleren. In een zorgcontext zijn er immers zowel medische, juridische als ethische aspecten verbonden aan de interventie van de bewakingsagenten bij agressie.
Een ziekenhuis is voor interne bewakingsdiensten een zeer specifieke omgeving. De vraag rijst immers hoe agressief en zelfdestructief gedrag van patiënten en derden ethisch en juridisch verantwoord moeten aangepakt worden in het spanningsveld tussen ‘private bewaking – ziekenhuis – politiebeleid’.

Ziekenhuizen (algemene en psychiatrische) worden geconfronteerd met de zeer delicate problematiek van agressief en (zelf-)destructief gedrag van patiënten en derden. Het gebeurt dat een zorgverstrekker een bewakingsagent vraagt om een patiënt op zijn kamer te houden, om een vermiste patiënt op te sporen en terug te brengen of om een vorm van bijstand te verlenen bij het uitoefenen van een zekere dwang in het kader van medische handelingen.

Maar mag een bewakingsagent wel ‘zijn sterke arm’ lenen om het medisch personeel bij te staan? Wanneer roep je beter de hulp van de politie in? Zijn er andere mogelijkheden?

Een eenduidig antwoord op deze vragen ligt niet voor de hand. Ook de sector zelf is hierover niet eensgezind. Er zijn immers zowel medische, juridische als ethische aspecten verbonden aan deze vragen.

Op donderdag 26 april organiseert de PSA vzw daarom een studienamiddag om op zoek te gaan naar antwoorden op vragen over dit zeer gevoelige onderwerp. De PSA vzw nodigt u uit op deze studienamiddag. Kan u uw aanwezigheid melden aan het secretariaat van PSA vzw (mail psa@nbb.be – bel 0474/83.58.15)
25 apr 2012 10u20
Bron: PSA
meer over
zie ook rubriek