HandhygiŽne in ziekenhuis zelden nageleefd

De richtlijnen voor handhygiŽne in ziekenhuizen worden niet goed nageleefd. Slechts 20 procent van de regels wordt daadwerkelijk in acht genomen. Artsen en verpleegkundigen verschillen hierin niet. 'Dat houdt in dat op elke vijf voorgeschreven handenwasmomenten slechts ťťn keer echt wordt gewassen', verklaart promovenda Vicky Erasmus. Zij deed een steekproef in 24 Nederlandse ziekenhuizen.
gedrag van collega's
handhygiŽne wordt beÔnvloed door de omgeving, het gedrag van collega's, gewoonte en kennis van de richtlijnen, blijkt uit het onderzoek. Voor verpleegkundigen speelt het gedrag van collega's een grote rol.

Slimme inrichting
Verder blijkt het vaak lastig om richtlijnen na te leven door onhandig ingerichte kamers. Erasmus: 'Naast educatie en feedback geven, is het belangrijk om aandacht te schenken aan het sociale proces, bijvoorbeeld met rolmodellen.'

'Goede gewoontes kunnen worden bevorderd door de omgeving zo optimaal mogelijk in te richten, bijvoorbeeld door handalcohol dispensers altijd gemakkelijk voorhanden te laten zijn.'

ZiekenhuisbacteriŽn
Een deel van de ziekenhuisinfecties is te voorkomen door strikte naleving van hygiŽnevoorschriften. De IGZ liet daarom afgelopen jaar weten dat het strenger zal controleren op naleving van deze regels.

Proefschrift
Vicky Erasmus promoveert 25 april op haar proefschrift 'Compliance to Hand Hygiene Guidelines in Hospital Care. A stepwise behavioural approach' aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.
26 apr 2012 10u25
Bron: Erasmus mc
zie ook rubriek