We eten te veel dierlijke eiwitten

We moeten minder dierlijke eiwitten eten, vindt minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS). Vooral vlees eten we te veel.

De minister wil de overconsumptie van vlees - we eten gemiddeld 50% meer dan aanbevolen door de Hoge Gezondheidsraad - terugdringen en dit opnemen in het voedings- en Gezondheidsplan.


Een van de maatregelen is het promoten van een gezonde levensstijl. Hiervoor wordt een werkgroep opgericht, die onder meer zal nagaan in hoeverre het invoeren van een vettaks (een belasting op vet voedsel, red.) en het subsidiëren van gezonde voeding als fruit en groenten ons eetgedrag kunnen beïnvloeden.


"We eten te veel dierlijke eiwitten", zeggen Luc Van Gaal, diensthoofd endocrinologie en diabetologie en diëtisten Martine De Clercq en Annemie Van De Gompel van UZ Antwerpen.


"De Hoge Gezondheidsraad beveelt 100 gram vlees aan per dag, maar gemiddeld eten we tot 160. In vlees en zeker bereide vleeswaren zitten veel verzadigde vetten en zout, wat onder meer hart- en vaatziekten in de hand werkt. Wij raden aan één tot twee keer per week vlees door vis te vervangen en geregeld fruitmousses en groenten bij de boterham te eten."


Ook in melk zitten dierlijke eiwitten, maar die zijn nodig. "melk blijft een belangrijke voedingsbron, zeker voor opgroeiende kinderen. De calcium en vitamine B zijn onontbeerlijk.


Een volwassene mag per dag drie porties magere of halfvolle melkproducten gebruiken, kinderen en adolescenten tot vier. Ze zijn dus niet gevaarlijk of kankerverwekkend."


Bron: Gazet Van Antwerpen, 19 april 2012

19 apr 2012 07u21
Bron: MagUZA.be
meer over
zie ook rubriek