De nieuwe actieve voedingsdriehoek

De actieve voedingsdriehoek bestaat vijftien jaar. Op deze verjaardag lanceert het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGeZ) met steun van de Vlaamse overheid de herziene versie van dit Vlaamse voorlichtingsmodel voor voeding en beweging. In het nieuwe model ligt de focus onder andere op het drinken van water en de hoeveelheid zout in de voeding. Voor het eerst krijgt ook sedentair gedrag een plekje in de bekende driehoek.
Hij moet zo ongeveer de bekendste driehoek van het land zijn. Leerkrachten, diëtisten, zorgverstrekkers en vormingswerkers maken sinds het ontstaan in 1997 dankbaar gebruik van de actieve voedingsdriehoek om op een eenvoudige en visuele manier een evenwichtige dagelijkse voeding voor te stellen.

Nieuwe wetenschappelijke inzichtenDe voedingswereld is voortdurend in beweging en regelmatig komen er nieuwe inzichten vanuit het wetenschappelijk onderzoek. Telkens de Hoge Gezondheidsraad de Belgische voedingsaanbevelingen herziet, wordt de praktische vertaling ervan in de actieve voedingsdriehoek hieraan getoetst en indien nodig aangepast.

 
Naar aanleiding van de meest recente publicatie van de aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad werd de actieve voedingsdriehoek in 2011 grondig onder de loep genomen. Experts voeding, beweging en gezondheidsvoorlichting kwamen meerdere keren samen, en zo kreeg de herziening van het model vorm.
 
Minder zoutgebruikIn 2009 heeft de Hoge Gezondheidsraad de aanbeveling voor zout verlaagd van 6 g naar 5 g per dag. In de groepen water, groenten en vlees, vis, eieren en vervangproducten werd beslist om het natriumgehalte als een volwaardig criterium te gaan hanteren.
Water drinkenBinnen de watergroep wordt de nadruk sterker gelegd op het drinken van water. Dit heeft geleid tot een wijziging in de afbeelding van de watergroep: het kommetje met bouillon is verdwenen en het belang van water drinken wordt geaccentueerd door 7 glaasjes water af te beelden.
 
Sedentair gedrag krijgt plekje in actieve voedingsdriehoekIn de beweeglaag wordt ‘wandelen met kinderen’ als extra figuur opgenomen. De actieve voedingsdriehoek wil hiermee aantonen dat bewegen laagdrempelig kan zijn en in het dagelijkse leven ingepast kan worden. Sedentair gedrag zoals beeldschermactiviteiten en langdurig zitten wordt best beperkt en wordt in de restgroep aan de actieve voedingsdriehoek toegevoegd.
 
Koeken, zoet broodbeleg en drankenVoor producten in de restgroep is de maximale dagnorm verder geconcretiseerd. Een volwassen vrouw mag niet meer dan 2000 kcal en een volwassen man niet meer dan 2500 kcal eten. Bovendien is er een bijkomende onderverdeling gemaakt voor koeken, zoet broodbeleg en dranken.
 
Twee gloednieuwe publicatiesNaar aanleiding van de herziening van de actieve voedingsdriehoek, lanceert het VIGeZ twee nieuwe publicaties: ‘De actieve voedingsdriehoek’ is een gedetailleerd naslagwerk voor de professional waarin de aanbevelingen en de praktische toepassingen van het model worden toegelicht. ‘Bewust eten: kiezen, kopen en klaarmaken’ is een praktische gids voor het algemene publiek om uit het grote gamma voedingsmiddelen een goede keuze te maken in de supermarkt.

 Meer informatie over de actieve voedingsdriehoek kan je terugvinden op www.vigez.be of www.gezondheidstest.be.
13 mrt 2012 09u03
meer over
zie ook rubriek