AZ Groeninge schenkt ultrasoundtoestel aan Geneeskundestudenten Kulak

Dankzij de schenking van een ultrasoundtoestel door de dienst medische beeldvorming van az groeninge aan de Groep Biomedische Wetenschappen van Kulak, kunnen geneeskundestudenten van bij het begin van hun opleiding kennismaken met de nieuwe radiologische technieken.
medische beeldvorming is niet meer weg te denken uit de geneeskunde. Van orthopedie tot gynaecologie, van cardiologie tot urologie, in alle takken van de geneeskunde zijn beeldvormingstechnieken zoals CT, mri en echografie belangrijke diagnostische instrumenten. Het is essentieel dat studenten de verschillende technieken aanleren en onder de knie krijgen. Dat wordt nu ook mogelijk tijdens de eerste jaren van de opleiding Geneeskunde aan Kulak, waar studenten kunnen oefenen met een ultrasoundtoestel (Philips ATL HDI 5000) dat eerder in gebruik was op de dienst medische beeldvorming van az groeninge.

Het toestel zal beschikbaar zijn voor de practica Anatomie en radiologie in de eerste, tweede en derde Bachelor Geneeskunde. De studenten kunnen in kleine groepen anatomische structuren visualiseren bij elkaar en op lichamen verkregen dankzij lichaamsdonatie. Via ultrasound is het mogelijk om interne structuren (spieren, pezen, bloedvaten) en organen zichtbaar te maken door het plaatsen van een probe (echografiesonde) op de huid. De methode is niet invasief en daardoor makkelijk toepasbaar. Het ultrasoundtoestel zal studenten helpen om een goed driedimensionaal inzicht te krijgen in de menselijke anatomie. Daarnaast zal het ook gebruikt worden om de bewegingen van spieren en pezen te bestuderen in onderzoeksprojecten van de Groep Biomedische Wetenschappen van Kulak.

Het Kortrijkse ziekenhuis az groeninge vindt het belangrijk een expertisecentrum te zijn voor opleiding en onderzoek, en heeft hiervan een strategische doelstelling gemaakt. Samenwerking met opleidingsinstellingen is in dit licht cruciaal. Bovendien investeert de dienst medische beeldvorming continu in nieuwe technologische platformen om de patiënt steeds de beste zorg te bieden.
08 dec 2011 11u20
zie ook rubriek