Speelzaalwerking voor patiëntjes in UZ Gent viert tiende verjaardag

Het was op 22 november precies 10 jaar geleden dat de speelzaal op de dienst Pediatrie in het Universitair Ziekenhuis Gent van start ging. In die periode is de speelzaalwerking uitgegroeid tot een onmisbaar onderdeel van de globale zorg aan kinderen tussen 0 en 16 jaar. Patiëntjes (en hun familie) krijgen er spelenderwijs de nodige afleiding en psychosociale ondersteuning. Ze kunnen er ongehinderd aan de ziekenhuissfeer ontsnappen om via spel en speelgoed terug even koning te worden.
"Uit respect voor de persoon in elk patiëntje is het cruciaal om hem geregeld uit zijn rol als patiënt te halen. En dat proberen wij met de psychosociale werking in onze speelzaal te bereiken", zegt begeleidster Lieve Goemaere die het initiatief van bij de start heeft uitgebouwd tot wat het nu is. "We bieden de kinderen een veilige en knusse ruimte, weg van de soms onvoorspelbare medische omgeving, om te spelen, bezig te zijn, te praten over hun belevenissen en angsten, contact te leggen met andere kinderen. We luisteren ook veel naar de leuke en minder leuke dingen die hen bezighouden. We zien hen hier heel vaak openbloeien, precies omdat ze even hun kleine en grote zorgen kunnen opzij zetten."

De psychosociale begeleiding gaat verder dan alleen maar spelen en afleiden: de begeleidsters bereiden de patiëntjes ook voor op onderzoeken of ingrepen, of ze leggen uit waarom een arts of verpleegkundige een bepaalde medische handeling moet uitvoeren. "Die uitleg klinkt voor kinderen vaak aannemelijker als wij dat doen, omdat ze ons uit een niet-medische context kennen. Onze dienstverlening is bovendien heel toegankelijk - wij dragen ook bewust geen witte jassen - en zo vormen wij een belangrijke brugfunctie tussen de patiënt, de ouders en het team van behandelende artsen, verpleegkundigen en psychologen", zegt Lieve Goemaere. Omdat kinderen tijdens hun ontspanning vaak een natuurlijke houding aannemen, vragen artsen soms aan de begeleidsters om bepaalde stoornissen of (gedrags)problemen bij de kinderen extra in de gaten te houden.

Verder werken de speelzaalbegeleidsters mee aan de algemene kindvriendelijkheid van het UZ Gent, verzorgen zij de rondleiding van klasjes in het Kinderziekenhuis Prinses Elisabeth, begeleiden ze patiëntjes vanuit de poli pediatrie, ontvangen ze één keer per week de Cliniclowns in de speelzaal en hebben ze meegewerkt aan de nieuwe op kindermaat gemaakte opnamebrochure van het kinderziekenhuis.

Het spelmateriaal is geschikt voor leeftijden tussen 0 en 16 jaar en wordt niet alleen gebruikt ter ontspanning, maar evengoed voor mentale of fysieke ontwikkeling, verwerking, kennismaking met lotgenootjes of groepsbevorderende activiteiten.

De speelzaal telt vier gemotiveerde medewerkers voor spel- en psychosociale begeleiding. Het is een gesubsidieerd overheidsinitiatief en krijgt voor haar dagelijkse werking uit dankbaarheid of appreciatie ook heel vaak giften van ouders en sponsors.
25 nov 2011 09u59
Bron: UZ Gent
zie ook rubriek