40.000 medische incidenten per jaar

In Nederland vinden jaarlijks bijna 40.000 medische incidenten plaats. Dat blijkt uit onderzoek dat de onderzoeksinstituten NIVEL en EMGO+ in 2010 hebben gedaan. Dat meldt Expertisemagazine. Zo’n tienduizend patiënten lopen blijvende schade op bij een ziekenhuisopname. Volgens Centramed, specialist in aansprakelijkheidsverzekeringen van zorginstellingen, kan dit bij 40 procent voorkomen worden.
Centramed laat weten de communicatie rond medische complicaties en schadebehandeling te gaan versterken, omdat de relatie met stakeholders nog beter moet. Zo gaat Centramed de communicatie over de manier waarop claims worden behandeld verbeteren. Daarnaast gaat ze haar relaties versterken met met het management en het (medisch) personeel van zorginstellingen.

Directeur Jan Boogaard van Centramed: “Goede communicatie is een essentiële voorwaarde in het complete proces rondom medische incidenten: van veilige procedures in de instelling tot een zorgvuldige afhandeling bij eventuele schade. Openheid over ieders inbreng helpt om de totale kwaliteit van de zorg te verbeteren, tot en met de nazorg.”
23 nov 2011 07u00
zie ook rubriek