BelgiŽ krijgt kinderalcoholklinieken

Binnen een aantal jaar moeten er in ons land kinderalcoholklinieken bestaan. De Nederlandse kinderarts Nico van der Lely werkt daarvoor samen met het Universitaire Ziekenhuis in Antwerpen (UZA).

Josť Ramet, diensthoofd pediatrie bij het UZA: "In eerste instantie starten we in de loop van 2012 met een screening, waarbij de Belgische kinderartsen gaan bijhouden hoeveel kinderen ze behandelen voor alcoholintoxicatie." De informatie die door het screeningsysteem wordt opgehaald, moet duidelijk maken waar in BelgiŽ binge drinking of comazuipen een groot probleem is. Voor ons land bestaan er immers geen cijfers van het aantal jongeren dat op de spoed eindigt met een alcoholverslaving. In Nederland is dat wel het geval en is er sprake van een drastische stijging: van 297 in 2007 naar 684 in 2010.

De komende twee jaar openen er dan ook twintig nieuwe kinderalcoholklinieken. Van der Lely: "Als het aan mij ligt, kunnen we vanaf 2013 in BelgiŽ de eerste klinieken openen. We gaan het sowieso doen, als niet links- dan wel rechtsom." Voordat het zover is, moet eerst de subsidieaanvraag worden goedgekeurd. Dat zou eind deze maand het geval moeten zijn.

Ramet: "Het dossier is momenteel in voorbereiding, maar de klinieken gaan er komen." Daarbij wil Ramet zich vooral focussen op voorlichting naar de ouders toe. "Op dit moment is er amper aandacht voor het fenomeen binge drinking. Door het in kaart te brengen, kunnen we een programma voor de kinderen opstellen." Er zal sprake zijn van intensieve medische begeleiding gedurende een half jaar, waarbij zal worden gekeken of de jongeren geen blijvende neurologische of psychologische schade hebben opgelopen.

†Bron: De Morgen, 17-11-2011

17 nov 2011 08u58
Bron: MagUZA.be
meer over
zie ook rubriek