Openbare ziekenhuizen donderdag niet verlamd door staking

De vakbondsacties in de OCMW-ziekenhuizen leiden wellicht niet tot echte stakingstoestanden. Donderdag voeren de vakbonden van het personeel van de openbare ziekenhuizen - vooral OCMW-ziekenhuizen - actie. De federale cao voor de witte sector is intussen een jaar oud, en er is nog niets van uitgevoerd voor hen.
In de meeste ziekenhuizen zal niet veel te merken zijn van de actie. Misschien draait hier of daar een ziekenhuis of een afdeling op zondagsdienst, dat is de vorm van staken die in de ziekenhuizen gebruikelijk is. Maar het is niet de bedoeling of de verwachting dat dat op veel plaatsen zal voorkomen, zegt Kristien Vandergucht van ACV-Openbare Diensten. ,,We willen in deze fase een zware verwittiging geven aan minister Rudy Demotte. Meer niet.''

De sector gaat betogen voor het kabinet van de PS-minister. ,,Onze actie richt zich niet tegen onze werkgevers, want die zijn - u hoort het goed - niet eens betrokken geweest bij die cao'', aldus de woordvoerster.

Die cao kent onder meer vanaf 1 oktober jongstleden werktijdverkorting toe aan een aantal werknemers vanaf 45 jaar. Voor de privť-ziekenhuizen hebben de vakbonden en de werkgevers dat deel van de cao onderling verder uitgewerkt in een uitvoerings-cao.

,,Voor de openbare ziekenhuizen wil de minister dat zelf regelen, zonder de werkgevers erbij te betrekken'', zegt Luc Van Roye van de koepel van de werkgevers van de openbare ziekenhuizen (VOV).

,,We hebben aan de vakbonden gezegd dat we uiteraard bereid zijn die voordelen met terugwerkende kracht toe te kennen als de overheid dat in haar besluiten mogelijk maakt. Maar als we niet eens betrokken zijn bij de gesprekken, kunnen we niets toezeggen voor de minister zijn verantwoordelijkheid neemt.''
24 jan 2006
meer over
zie ook rubriek