Ziekenhuisbacterie in varkensstal

De amper met antibiotica klein te krijgen ziekenhuisbacterie MRSA of methicilline-resistente Staphylococcus aureus is aangetroffen in varkensstallen. En ze kan overgaan van dieren op mensen. In een West-Vlaams ziekenhuis is halfweg vorig jaar een slachter binnengekomen met een infectie door de MRSA. De man is er na een intensieve behandeling doorgekomen.
Het is tot nu het enige bekende geval in Vlaanderen. In het Nederlandse Nijmegen werd in 2005 de mrsa vastgesteld bij drie mensen uit de varkensteelt, twee boeren en een dierenarts.

Er werd daarop beslist dat de ziekenhuizen alle mrsa-dragers naar hun beroep vragen. Daarnaast voerde de Nederlandse overheid een steekproef uit bij varkens. Vier op de tien dieren zouden drager zijn. In de afgelopen drie jaar was ongeveer twee procent van alle MRSA-gevallen - zo'n 1.500 - in Nederland afkomstig van een dier.

Onze noorderburen leken de bacterie' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>ziekenhuisbacterie onder controle te hebben. Zij zien zich nu geconfronteerd met een onverwachte bron.

Dat vindt dokter Bart Gordts reden genoeg om ook bij ons de beleidsstrategie te herbekijken. ,,Tot dusver was het beleid erop gericht de bacterie binnen de ziekenhuismuren te beheersen. Nu moeten we er rekening mee houden dat ze van buitenaf kan opduiken.''

Gordts is diensthoofd ziekenhuishygiëne van het AZ Sint-Jan in Brugge en tevens voorzitter van het federale platform ziekenhuishygiëne, dat de minister van Volksgezondheid adviseert. Hij zal het platform voorstellen de kwestie te bespreken.

,,Er moet eerst een onderzoek gebeuren naar hoe verbreid de bacterie is in de varkenssector, zowel bij de dieren als bij de mensen'', zegt Gordts.

,,Vandaag screenen we in het AZ van Brugge mensen die overkomen van andere ziekenhuizen of van rusthuizen. We moeten dat misschien uitbreiden naar alle mensen die met varkens in contact gekomen zijn, zoals in Nederland.''

Quarantaine van die patiënten is onhaalbaar. ,,Er zijn gewoon te weinig eenpersoonskamers. Met een gerichte screening komen we al ver.''

De besmetting varken-mens gebeurt van huid op huid, dus zeker niet via vleesconsumptie. De varkens zelf hebben geen last van de bacterie. Dat maakt dat er ook niet aan te zien is of ze drager zijn.

Gordts vindt paniekreacties uit den boze. ,,Er wordt snel geroepen dat het aan de intensieve teelt ligt en aan het gebruik van antibiotica, maar dergelijke uitspraken zijn voorbarig en niet door onderzoek ondersteund. Laten we eerst de omvang van het probleem bepalen.''

De minister van Volksgezondheid, Rudy Demotte (PS), laat via zijn woordvoerster, Sarah Vandecruys, weten dat de zaak bekend is bij de administratie en het Voedselagentschap en wordt gevolgd.

,,Het blijft nog beperkt tot een bepaalde sector, in een provincie. We houden tot nader order het beleid aan van doorgedreven handhygiëne en verstandiger omspringen met antibiotica.''

De ziekenhuisbacterie vormt voor gezonde mensen geen probleem. Alleen bij ernstige ziektes of bij verzwakking kan ze dodelijk actief worden.
08 jan 2007 03u58
zie ook rubriek