GSM-verbod in ziekenhuizen overbodig

Het gebruik van gsm-toestellen in ziekenhuizen is helemaal niet gevaarlijk. Dat is de conclusie van een onderzoek aan de Mayo Clinic in Rochester in de Amerikaanse staat Minnesota. Daarbij wordt opgemerkt dat een verbod op gsm-toestellen in ziekenhuizen medisch geen zin heeft. CD-spelers en anti-diefstalapparatuur kunnen volgens de onderzoekers voor sommige patiŽnten echter wel problemen opleveren.
"Het gebruik van gsm-toestellen bleek volgens de tests geen invloed te hebben op medische apparatuur," meldt het persbureau Reuters. "Daarentegen bleek een draagbare CD-speler wel de normale werking van elektrocardiografische apparatuur te verstoren. Bovendien zou anti-diefstalapparatuur in winkels eveneens de werking van pacemakers kunnen beÔnvloeden."

De meeste ziekenhuizen verbieden het gebruik van gsm-toestellen, maar dat verbod is volgens onderzoeksleider David Hayes helemaal overbodig. Tijdens driehonderd tests met 192 medische apparaten over een periode van vijf maanden, konden de onderzoekers geen enkel probleem ontwaren en ze stellen dan ook dat het gebruik van de apparatuur in ziekenhuizen geen enkel gevaar inhoudt.

Maar volgens andere onderzoekers is toch niet alle elektronische apparatuur risicovrij. Zo maakt het Medical Center van de University of Tennessee in Knoxville gewag van twee gevallen waarin anti-diefstalapparatuur in winkels twee patiŽnten met een pacemaker of aanverwante toestelletjes in de problemen brachten. Daarbij wordt gesteld dat de winkeluitbaters zich bewust zouden moeten zijn van het gevaar.

Volgens woordvoerders van het Medical Center zijn er op dit ogenblik meer dan ťťn miljoen beveiligingssystemen in omloop die met een elektromagnetisch veld werken. Wanneer een patiŽnt daardoor in problemen komt, is het in veel gevallen voldoende om de betrokkene uit de buurt van het toestel weg te halen. "Dat kan levens redden," stipten ze aan.
13 mrt 2007 14u41
Bron: Zita.be
zie ook rubriek