Ziekenhuis verwisselde mogelijk sperma bij twee echtparen

Een ziekenhuis in het Nederlandse Alkmaar heeft mogelijk bij twee echtparen per ongeluk sperma verwisseld. Dit heeft het ziekenhuis donderdag bekendgemaakt. De twee echtparen ondergingen een zogenoemde intra-uteriene inseminatie (IUI), waarbij zaadcellen direct in de baarmoeder worden ingebracht. Wanneer dat gebeurde is niet bekendgemaakt. Bij IUI worden de beste zaadcellen geselecteerd en rechtsreeks in de baarmoederholte geÔnsemineerd. De zaadcellen zijn dan dichter bij de plaats van bevruchting.
De IUI-procedure is gebaseerd op reageerbuizen met naam, geboortedatum en kleurcodering, aldus het ziekenhuis. Een patiŽnt heeft een unieke kleurcodering en een eigen rek. De twijfel is ontstaan, doordat een van de rekken achteraf anders stond dan gebruikelijk, zo meldt het MCA.

Het ziekenhuis heeft na de constatering de betrokken echtparen geÔnformeerd en in overleg met hen direct voorzorgsmaatregelen getroffen. Ook zijn procedurele maatregelen genomen om in de toekomst verwisseling van reageerbuizen uit te sluiten.
11 mei 2007 09u18
zie ook rubriek