Doorbraak in bestrijding ziekenhuisbacteriën

De bestrijding van ziekenhuisbacteriën is sinds meerdere jaren terecht een prioriteit voor wetenschappers, medici en ziekenhuisdirecties. De resistentie die ziektekiemen hebben
opgebouwd tegen de huidig gebruikte chemische reinigings- en desinfectiemiddelen zorgt evenwel voor ernstige problemen om de omgeving van de patiënt gezond te houden en de verspreiding van ziekten tegen te gaan. Die resistentie is te vergelijken met deze die andere ziektekiemen hebben ontwikkeld tegen antibiotica en die ervoor zorgt dat veel infecties moeilijk of niet meer effectief kunnen behandeld worden.
Een samenwerking tussen de Universiteit Gent, het AZ Lokeren en het Vlaamse bedrijf Chrisal NV (Lommel), gespecialiseerd in microbiële reiniging, heeft, via een maandenlange, grootschalige klinische studie in het ziekenhuis, geleid tot een doorbraak in de bestrijding van meerdere ziekenhuisbacteriën. De oplossing werd gevonden in de ontwikkeling van de nieuwste generatie reinigingsmiddelen op basis van probiotische bacteriën. Hierbij wordt afgestapt van de algemene en absolute steriliteit, en wordt in de betrokken omgevingen een stabiele en gezonde microflora opgebouwd.

Volgende week volgt meer uitleg over deze doorbraak.
25 mei 2007 00u09
zie ook rubriek