Demotte bevoordeelt Brusselse en Waalse ziekenhuizen

De geplande aanpassing van de ziekenhuisfinanciering die minister van Volksgezondheid Rudy Demotte (PS) voorziet, bevoordeelt enkel een aantal Waalse en Brusselse ziekenhuizen en gebeurt op basis van niet-wetenschappelijke parameters. Dat zegt het Verbond van Verzorgingsinstellingen (VVI).
Enkele dagen geleden werd het Koninklijk Besluit omtrent een nieuwe financiering die voor ziekenhuizen met een zogenaamd "sociaal profiel" 19 miljoen euro voorziet door de koning ondertekend. Binnenkort wordt het KB in het Staatsblad gepubliceerd en op 1 juli gaat het van kracht. Demotte wil met de extra middelen ziekenhuizen vergoeden voor de te lange verblijfsduur van kwetsbare pati‘nten.

Om te bepalen welke ziekenhuizen hiervoor in aanmerking komen, werd een studie uitgevoerd door prof. Marie-Christine Closon. Het onderzoek wees uit dat alleenstaanden, oude patiënten en patiënten uit arme wijken langer in het ziekenhuis blijven dan andere patiënten Ziekenhuizen met een dergelijke "sociale patiënten opulatie" krijgen samen 19 miljoen euro.

Dit kan niet, vindt het Verbond van Verzorgingsinstellingen. Enerzijds wordt de bestaande financiering op basis van pathologie heel ondoorzichtig en anderzijds is dit besluit op niet-wetenschappelijke en dus willekeurige parameters gebaseerd, aldus het VVI. "De studie zegt zelf dat die factoren zoals alleenstaande en oude patiënten maar voor 2,5 procent de langere verblijfsduur verklaren", aldus Daniel Devos, sectorcoördinator Algemene Ziekenhuizen van het VVI.

Volgens het VVI is zowat tweederde van de Belgische ziekenhuizen tegen dit besluit. "In de Nationale Raad waren de Vlaamse, christelijke ziekenhuizen, de Waalse, christelijke ziekenhuizen, de Waalse ziekenhuizen die afhangen van de christelijke mutualiteit en de Brusselse christelijke ziekenhuizen tegen deze geplande aanpassingen van de financiering", zegt Devos. "Enkel de socialistische ziekenhuizen - die trouwens enkel in Brussel en Wallonië bestaan - en de openbare Waalse en Brusselse ziekenhuizen waren voor." En het zouden net deze ziekenhuizen zijn, die aanspraak kunnen maken op de financiering.

"In totaal hebben de Belgische ziekenhuizen een budget van 5 miljard euro, de 19 miljoen euro waarover sprake, is dus een klein deel van het totale budget", reageert Karim Ibourki, woordvoerder van minister Demotte. "De studie toonde aan dat er meer dan twintig factoren zijn voor het langere verblijf van sommige patiënten " Factoren zoals alleenstaande, oude en arme patiënten verklaren maar voor 2,5 procent het langere verblijf, maar net daarom wordt voor deze factoren maar een beperkt budget uitgetrokken, zo luidt het.

Het VVI is niet van plan het hierbij te laten. "We zullen in ieder geval vragen aan de nieuwe regering om terug te komen op dit besluit en we overwegen ook om naar de Raad van State te trekken", besluit Devos.
27 jun 2007 09u16
Bron: De Morgen
zie ook rubriek