Waterstofperoxide doodt bacteriën en sporen in ziekenhuizen

Verneveling van waterstofperoxide in zeer fijne nevel kan bacteriën en zelfs “resistente” sporen met spectaculaire effectiviteit afdoden. Met dit unieke doseersysteem wordt voor bacteriën en sporen een logreductie van 6 gerealiseerd. De systematiek is een resultaat van nauwe samenwerking tussen het bedrijf Infection Control BV te Eemnes en TNO. Met het commercieel beschikbaar komen van de door Infection Control wereldwijd gepatenteerde methode kan met het doseersysteem IC-4TM de ziekenhuisbacterie MRSA gemakkelijk, snel en effectief bestreden worden.
mrsa
In ziekenhuizen komen geregeld besmettingen met ziekenhuisbacteriën voor. Een van de beruchtste is de mrsa-bacterie, de vrees van menig ziekenhuisdirectie. Jaarlijks vinden er tientallen uitbraken per jaar plaats in Nederland. In het buitenland gaat het om duizenden uitbraken per jaar. De materiële schade in Nederland alleen al loopt op tot in de miljoenen euro’s per jaar.
Daarom is in het onderzoek van TNO en Infection Control de afdodende werking van waterstofperoxide op juist deze bacterie (als vegetatieve cel) onderzocht. Daarnaast zijn de volgende bacteriën en sporen in het onderzoek betrokken: Bacillus Subtiles (sporen), Clostridium Difficile (sporen) en Staphylococcus Aureus (vegetatief). Vanwege de resistente eigenschappen zijn sporen in het algemeen zeer moeilijk af te doden.

Relatie inrichting en benodigde concentratie waterstofperoxide
Het onderzoek richtte zich op het vaststellen van de factoren die van invloed zijn op de effectiviteit van waterstofperoxide als desinfecteermiddel. Het ging hierbij om een gestabiliseerde waterstofperoxide oplossing. Daarbij werd de kennis van verschillende specialismen binnen TNO gecombineerd.
De uiteindelijke benodigde concentratie waterstofperoxide in de lucht om voldoende afdodend te zijn is sterk afhankelijk van de gebruikte (bouw)materialen (linoleum, metaal, tapijt, behang, laminaat). Op basis van de vastgestelde relatie bouwmaterialen-waterstofperoxide heeft TNO de juiste omstandigheden vastgelegd waarbij een afdodende werking van waterstofperoxide op micro-ogranismen is gegarandeerd. De testen zijn uitgevoerd in TNO laboratoriumopstellingen en zijn gevalideerd in praktijksituaties (Tergooiziekenhuizen).

Met de huidige standaardmethode neemt het ontsmetten van een ruimte enkele dagen in beslag. Met het nieuwe vernevelingssysteem voor waterstofperoxide, waarvan de effectiviteit in dit onderzoek is bewezen, kan dit in 4 uur.

Toepassing
Naast toepassing in ziekenhuizen, kan het systeem bijvoorbeeld ook gebruikt worden om verzorgingstehuizen, vliegtuigen en schepen te ontsmetten.
26 jul 2007 09u41
zie ook rubriek