Belgische primeur in cardiologie voor Middelheimziekenhuis

In het Antwerpse Middelheimziekenhuis is maandag met succes een cardiologische ingreep uitgevoerd die een primeur is voor BelgiŽ. Met de inplanting van een absorbeerbaar systeem werd bij twee patiŽnten een gaatje in de hartwand gesloten. De nieuwe aanpak staat garant voor een betere sluiting en is veiliger omdat er geen restmateriaal achterblijft.
Het gaatje tussen de rechter- en linkervoorkamer van het hart, in medisch jargon een "open foramen ovale", komt vrij vaak voor en sluit gewoonlijk na de geboorte. Bij 25 tot 30 pct van de bevolking blijft het toch open en in BelgiŽ krijgen jaarlijks zo'n 400 patiŽnten als gevolg ervan een herseninfarct. Door de opening kan bloed uit de aders immers rechtstreeks in de slagaders terechtkomen, zonder voorafgaande filtering in de longen. Eventuele bloedklonters die in de benen gevormd zijn, kunnen zo rechtstreeks in de hersenen een infarct veroorzaken.

Tot tien jaar geleden moest de spleet met een heelkundige ingreep gedicht worden. Daarna kon met een katheter al via de lies een ontvouwd parapluutje in de opening worden gebracht, waardoor de doorgang van het bloed onmogelijk werd. Bij de recente ingreep werd het gaatje definitief gesloten zonder dat er vreemd materiaal voor altijd in het lichaam achterblijft. Het gebruikte materiaal vergaat na enkele maanden, waardoor klontervorming ter hoogte van de dichting of het ontstaan van scheurtjes in het hart vermeden worden.

De ingreep gebeurde onder algemene narcose en vergt ťťn overnachting in het ziekenhuis. Het systeem wordt volledig terugbetaald door het ziekenfonds.
17 okt 2007 08u54
Bron: De Morgen
zie ook rubriek