Van borstvoeding krijg je géén hangborsten

Vrouwen die klagen over hangborsten, weten ook vrijwel altijd te vertellen hoe dat is gekomen: door het geven van borstvoeding. De Amerikaanse plastisch chirurg Brian Rinker besloot deze alom bekende wijsheid eens te onderzoeken en kwam tot een heel andere conclusie.
Rinker en zijn medewerkers ondervroegen 132 vrouwen die zijn kliniek hadden bezocht. Gemiddeld waren ze 39 jaar oud; 93 procent was minimaal een keer zwanger geweest en 60 procent had gedurende (gemiddeld) negen maanden borstvoeding gegeven.

Rinker mat hun hangborsten en lette verder op zaken als gewicht, leefstijl en borstomvang vóór de zwangerschap. Uit die cijfers bleek dat er geen verband was tussen borstvoeding en de mate waarin de borsten waren gaan hangen.

Wél van invloed waren de leeftijd, het aantal zwangerschappen en roken.

Het zakken van de borsten door roken ontstaat doordat roken de afbraak veroorzaakt van elastine, een eiwit dat voor een elastische huid zorgt. Rokers krijgen daardoor een ‘verouderde’ huid en dus ook hangborsten.

Maar minstens even belangrijk is de zwangerschap. Rinker weet niet hoe het komt, maar ziet wel dat het negatieve effect steeds sterker wordt naarmate een vrouw vaker zwanger is.

Zijn advies: vrouwen die mooie borsten willen houden, moeten gewoon niet roken. En niet zwanger worden.
08 nov 2007 08u55
zie ook rubriek