Zwangere vrouwen te vaak bestraald

Het FANC (Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle) heeft vastgesteld dat het voorkomt dat vrouwen die in verwachting zijn een 'radiologisch onderzoek' ondergaan waardoor hun toekomstige kinderen ongewild aan ioniserende straling worden blootgesteld. Dit kan een risico betekenen voor embryo's en foetussen, die zeer gevoelig zijn voor de impact van deze straling.
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de risico's bij een blootstelling het grootst zijn in het vroegste stadium van de zwangerschap, zelfs tijdens de eerste dagen.
Omdat dit een relatief miskend fenomeen blijkt te zijn wat aanleiding kan geven tot problemen, wil het FANC begin december een 'week van het ongeboren kind' lanceren. "In deze Sinterklaasperiode waar kinderen centraal staan, willen we de aandacht vestigen op deze problematiek".
Via een sensibiliseringscampagne worden zowel de patiënten als het medisch personeel geïnformeerd. Bovendien wil het FANC, in samenspraak met de medische sector, de mogelijkheden bestuderen om de bestaande voorzorgsmaatregelen en de meldingssystemen voor incidenten te verbeteren.

De campagne verloopt niet alleen via de traditionele communicatiekanalen, zoals affiches en brochures, ook zal het FANC op zijn nieuwe website up-to-date informatie over dit onderwerp permanent beschikbaar stellen.
Bovendien zal men tijdens 'de week van het ongeboren kind' op een interactieve wijze kunnen communiceren. Van 3 december t/m 7 december zal er een team van artsen en deskundigen in de medische stralingsfysica ter beschikking van het publiek staan om antwoord te geven op vragen met betrekking tot dit onderwerp. Het FANC is van mening dat dit een behoefte dekt omdat er nog steeds een taboesfeer hangt rond dit fenomeen.
23 nov 2007 00u34
zie ook rubriek