Dodende ziekenhuisbacterie breekt uit

In Vlaanderen circuleert een gevaarlijke variant van de ziekenhuisbacterie die ook toeslaat in crèches, scholen en sportzalen. In de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk vielen al doden. De ziekenhuisbacteriën (MRSA of Methicilline-resistente Staphylococcus aureus) zijn een bekend fenomeen: ziektekiemen die resistent zijn tegen veelgebruikte antibiotica. Maar sinds enkele jaren wordt in de Verenigde Staten een stijgend aantal gevallen van ca-MSRA gemeld, waarbij ca staat voor community acquired: resistente stafylokokken die buÝten het ziekenhuis gezonde personen en vooral kinderen treffen.
De kiemen veroorzaken gevaarlijke huidinfecties omdat ze een gif afscheiden, het PVL-toxine. In de VS maakt ca-mrsa doden: als de kiemen de longen bereiken, vreet het gif in twee à drie dagen het longweefsel weg. Daarom wordt de bacterie "vleesetend" genoemd. Marina Morgan van de universiteit van Exeter slaat alarm: ca-MSRA is de Atlantische Oceaan overgestoken en maakt doden in het Verenigd Koninkrijk. Ze is vooral bezorgd omdat ca-MSRA slecht wordt herkend door huisartsen en omdat kinderen de kiemen doorgeven in crèches, scholen en sportzalen.

Herman Goossens van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen bevestigt in grote lijnen dat verhaal: "We zien een stijgend aantal zware huidinfecties door stafylokokken, en dat kan alleen maar komen doordat er ca-MTSA circuleert bovenop de gewone infecties."
29 nov 2007 09u11
zie ook rubriek