Erelonen maken privébed in ziekenhuis onbetaalbaar

Een select clubje ziekenhuizen rekent overdreven supplementen aan in eenpersoonskamers, klaagt CM-voorzitter Marc Justaert.
De Christelijke Mutualiteiten maakten aan de hand van meer dan 700.000 ziekenhuisfacturen uit 2006 een prijsvergelijking van 124algemene ziekenhuizen. Ze leggen zeer grote verschillen bloot.

Opname in een twee- of meerpersoonskamer kost een patiënt gemiddeld 311euro, of 6 euro minder dan vorig jaar. Voor een eenpersoonskamer is dat 1.131euro, of 45 euro meer. Twee- en meerpersoonskamers maken nog steeds dik driekwart van alle opnames uit. De lichte prijsdaling is een trendbreuk, zegt de CM.

Ze heeft te maken met actief ingrijpen door de overheid die chronisch zieken, financieel kwetsbare patiënten (weduwen, invaliden, gepensioneerden en wezen) en de patiënten in het algemeen beschermt tegen supplementen in twee- of meerpersoonskamers.

In de eenpersoonskamers rijzen de supplementen en dan vooral de extra's voor honoraria echter de pan uit. In die kamers maken de extra's voor erelonen inmiddels bijna de helft (47procent) van de factuur uit. Reken daar nog extra's voor de kamer en de materialen bij, en de supplementen zijn goed voor 83procent van de factuur van een eenpersoonskamer.

De supplementen voor erelonen in de heelkunde en de kraamafdeling lopen veel hoger op dan in bijvoorbeeld de pediatrie en de geriatrie. Nog groter zijn de verschillen tussen de ziekenhuizen onderling. De hoogste extra's in een eenpersoonskamer worden aangerekend in het universitair Erasmus-ziekenhuis -gemiddeld 2.204euro per opname. Maar dat hospitaal telt relatief weinig privékamers. In de nummer twee, het Edith Cavell-ziekenhuis, trekken de dokters de rekening op met gemiddeld 1.663euro extra's.

Opvallend is dat de top tien van de hoge erelonen voor privékamers een exclusief Brusselse of Waalse aangelegenheid is. Edith Cavell, met niet meer dan 2procent van de ziekenhuisbedden, vreet 9,3procent van de koek van de ereloonsupplementen op.
30 nov 2007 10u25
zie ook rubriek