Kinderafdelingen van ziekenhuizen overvol

“De kinderafdelingen in het gros van de Belgische ziekenhuizen liggen overvol. Sommige ziekenhuizen moeten zelfs patiëntjes naar andere klinieken doorsturen voor een opname.” Dat zegt Michel Pletincx, voorzitter van de beroepsvereniging voor pediaters.
“Oorzaak zijn twee epidemieën die op dit moment samen voorkomen: luchtwegeninfecties en maag-darmaandoeningen.” “We hebben heel veel werk,” vertelt Pletincx die als kinderarts aan het Sint-Anna Sint-Remie ziekenhuis in Anderlecht verbonden is. “Elke winter piekt het aantal opnames, maar dit jaar is het toch wel uitzonderlijk druk. We proberen eerst de kinderen te plaatsen die er het ergst aan toe zijn. Sommige ziekenhuizen in het Brusselse moeten zelfs patiëntjes elders onderbrengen omdat ze vol liggen. We doen erg ons best, maar ook op de raadpleging moeten de mensen soms twee tot drie uur wachten vooraleer ze aan de beurt zijn.”

In de Limburgse ziekenhuizen is de situatie niet anders. De kinderafdelingen van het Virga Jesseziekenhuis (34 bedden), het AZ Vesalius in Tongeren (15 bedden) en het Mariaziekenhuis in Overpelt (15 bedden) liggen bomvol. Op de raadplegingen en de spoedafdelingen is het bijzonder druk. Veel kinderen zijn kortademig, anderen moeten vocht toegediend krijgen. Wel kunnen de ziekenhuizen de toeloop voorlopig nog aan door extra bedjes bij te zetten. Enkel het ziekenhuis Maas en Kempen in Maaseik meldt dat het nog zeven vrije bedjes heeft.

“Wij hebben maandag een record gebroken,” zegt Francis Lemmens, diensthoofd kindergeneeskunde van het Genkse ZOL, waar alle 33 bedden ingenomen zijn. “Op de campus Sint-Jan zijn bijna 100 kinderen op consultatie geweest. Zoveel patiëntjes hebben we hier nog nooit op één dag over de vloer gehad. De arts die vrije raadpleging had, heeft in totaal 55 kinderen onderzocht.” Oorzaak is de steile toename van het aantal maagdarmontstekingen en luchtwegeninfecties de jongste anderhalve week. Met name het RS-virus zorgt voor veel problemen. Dat virus gelijkt op een verkoudheid, en vooral baby’s en jonge kinderen kunnen er veel last van hebben. Ze voelen zich benauwd, en bij erge ademhalingsproblemen moeten ze worden opgenomen. Meestal duurt zo’n opname een week tot tien dagen. Omdat er steeds nieuwe patiëntjes bijkomen, krijgen sommige kinderafdelingen problemen met de capaciteit. “Wij dachten nochtans dat het een rustige winter zou worden,” legt Pletincx uit. “Kinderen worden immers sinds kort gevaccineerd tegen het rotavirus, dat hevig braken en diarree veroorzaakt. We zien wel dat het rotavirus nu minder voorkomt, maar het lijkt alsof het RS-virus nu de fakkel heeft overgenomen.”
07 dec 2007 09u39
zie ook rubriek