Financiering van het zorgprogramma voor de geriatrische patiënt in algemene ziekenhuizen

In 2007 legde de Belgische wetgeving het kader van een zorgprogramma voor de geriatrische patiënt vast. Op vraag van de FOD Volksgezondheid concretiseerde het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) bepaalde punten van dit programma. Het KCE werkte hiervoor samen met een interuniversitair team (UCL-ULB). Het rapport duidt concrete manieren aan om geriatrische patiënten bij hospitalisatie te identificeren, hun gezondheidstoestand te evalueren en ze door te verwijzen naar de meest gepaste afdelingen. Het omschrijft tenslotte hoe een efficiënte en doeltreffende organisatie en financiering van de geriatrische ziekenhuiszorg kan tot stand komen.
Vandaag is één op de 5 mensen ouder dan 60 jaar. In 2030 zal dat één op de 3 zijn. Deze groeiende groep goede zorg en levenskwaliteit bieden en hiervoor de middelen voorzien is een belangrijke maatschappelijke uitdaging.

Identificatie van de geriatrische patiënt
Om aangepaste geriatrische zorg van bij opname te verzekeren, zouden patiënten met een geriatrisch profiel sneller moeten worden geïdentificeerd zodra ze in het ziekenhuis toekomen. Die zorg houdt rekening met hun specifieke medische behoeften en heeft als doel een zo groot mogelijke levenskwaliteit en autonomie voor de oudere te behouden of terug te winnen. Het KCE beveelt snelle, eenvoudige en betrouwbare testen aan om deze kwetsbare patiënten op te sporen. Ze zijn algemeen aanvaard door de medische wetenschappelijke wereld, maar hun gebruiksvriendelijkheid op het terrein moet verder worden nagegaan.

Vermijden van het isolement
Volgens de norm van 5 bedden voor 1000 inwoners ouder dan 65 jaar zijn er in België 2.221 geriatrische bedden in ziekenhuizen te weinig. Een aantal geriatrische patiënten is op andere afdelingen gehospitaliseerd. Toch zouden ze zo nodig moeten kunnen gebruik maken van een geriatrische behandeling. Het zorgprogramma voorziet in de organisatie van een interne “liasonfunctie” in elk ziekenhuis. Dat betekent bijvoorbeeld dat een geriatrische patiënt mee kan gevolgd worden door een gespecialiseerd geriatrisch team, ook als ze op andere afdelingen worden verzorgd. De KCE studie bevestigt het nut van deze liasonfunctie en omschrijft haar nog meer in detail in haar rapport.

Een correct budget
Het is de bedoeling dat de oudere patiënt het ziekenhuis verlaat met het behoud of een minimum aan verlies van autonomie. De zorg in het ziekenhuis moet een terugkeer naar het normale leven mogelijk maken. De huidige financiering in België houdt niet voldoende rekening met de werklast van de zorgverleners die ervoor moeten zorgen dat de patiënt die autonomie behoudt. Het KCE heeft verschillende instrumenten voor de financiering van de geriatrische diensten bekeken. Het rapport beveelt het instrument aan dat het meeste rekening houdt met de werklast van de zorgverleners en de sociale context van de patiënt en dat de administratieve werklast van het medisch personeel tot een minimum beperkt.

De volledige tekst van de studie is beschikbaar op de website van het KCE: www.kce.fgov.be (rubriek publicaties) onder de referentie KCE Reports vol.73A.
22 jan 2008 09u03
meer over
zie ook rubriek