Te weinig zwangeren slikken foliumzuur

Veel te weinig vrouwen slikken extra foliumzuur als ze in verwachting willen raken. Driekwart van de vrouwen van allochtone afkomst doet dit niet en de helft van de vrouwen van Nederlandse origine slikt niet, of onvoldoende.
Er moet daarom extra voorlichting komen, adviseert de Gezondheidsraad in een rapport dat donderdag is aangeboden aan minister Klink van Volksgezondheid. Vrouwen die zwanger willen worden, wordt aangeraden foliumzuur te slikken. Vier weken voor de conceptie tot acht weken daarna.

Extra slikken van foliumzuur, of wel vitamine B11, reduceert het risico op het krijgen van een kind met een ernstige aandoening. Door zo’n neuraal buisdefect in de foetus ontwikkelt de wervelkolom of het schedeldak zich niet goed. Het kind raakt daardoor ernstig gehandicapt.

Veel vrouwen, stelt de Gezondheidsraad, weten dat ze extra foliumzuur moeten slikken in de periode dat ze zwanger willen worden. Het slikgedrag is daar niet in overeenstemming mee, met name onder vrouwen met een niet-Nederlandse achtergrond en vrouwen met een lage opleiding, aldus de raad.

Er moet een voorlichtingscampagne komen, adviseert de raad. Hierin moet blijvend worden geïnvesteerd. Ook zou er volgens de raad opnieuw moeten worden onderzocht of voedingsmiddelen niet verrijkt zouden moeten worden met foliumzuur. Brood bijvoorbeeld.
22 feb 2008 09u07
zie ook rubriek