Zwangere vrouwen: wel of geen alcohol?

Dat het voor een zwangere vrouw niet verstandig is zich te goed te doen aan comazuipen mag duidelijk zijn; maar mag je, met een kind in je buik, wel dagelijks of wekelijks een wijntje drinken, of kun je de alcoholische drankjes maar beter helemaal laten staan?
Daarover bestaat nog steeds veel onduidelijkheid, zo blijkt ditmaal uit een beslissing van het Britse National Institute for Health and Clinical Excellence (pdf) om haar advies over drinken tijdens de zwangerschap te veranderen.

Klein glaasje
Het instituut schreef afgelopen herfst dat zwangere vrouwen na de eerste drie maanden best dagelijks een klein glaasje wijn mogen drinken.

Nu zegt het instituut dat de vrouwen eigenlijk helemaal geen alcohol moeten drinken. als ze er voor kiezen om toch te drinken, mogen ze niet meer dan een of twee keer per week een of twee glazen.

Geen bewijs
Het instituut voegt er aan toe dat er geen consistent bewijs is dat een kleine hoeveelheid alcohol schadelijk is voor ongeboren kinderen. In de Britse krant Sunday Times stond eerder deze week echter dat kleine hoeveelheden alcohol onder meer kan zorgen voor een verhoogde kans op autisme.

In Groot-Brittannië blijft ruim 50 procent van de vrouwen dagelijks een klein glas drinken tijdens de zwangerschap.

In Nederland, waar 35 tot 50 procent van de zwangere vrouwen af en toe een glaasje drinkt, wordt geadviseerd dat drinken helemaal te laten. Volgens een rapport van de Gezondheidsraad uit 2005, kan de kleinste hoeveelheid alcohol al schadelijk zijn voor de ontwikkeling van het ongeboren kind.
27 mrt 2008 12u21
Bron: Elsevier
zie ook rubriek