Heparines: informatie aan de ziekenhuisapothekers en het medisch ziekenhuispersoneel

Naar aanleiding van de huidige problematiek inzake heparines, herinnert het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) eraan dat medische situaties die de toediening van een niet- gefractioneerde heparine vereisen, wetenschappelijk zijn bepaald en beperkt zijn. Het is dus nodig om dit soort heparine voor te behouden aan die betrokken patiënten.
In de Verenigde Staten en Duitsland werden anafylactoïde reacties geobserveerd veroorzaakt door chondroïtinepersulfaat, een onzuiverheid die werd teruggevonden in loten van niet-gefractioneerde heparine, wanneer deze intraveneus in bolus werd geïnjecteerd.

Het Belgisch Centrum voor geneesmiddelenbewaking voor Humaan gebruik (BCGH) van het fagg heeft op dit ogenblik geen enkele melding ontvangen van ongewenste effecten, zoals deze die gedurende de laatste maanden gerapporteerd werden in de Verenigde Staten en in Duitsland.

Het fagg heeft in een vorig bericht aanbevolen deze bij voorkeur subcutaan toe te dienen. als het echt nodig is, wordt het aanbevolen de laagst mogelijke dosis van niet-gefractioneerde heparine toe te dienen, een zo langzaam mogelijke perfusie te gebruiken en een voorafgaande toediening van een intraveneuze bolus te vermijden.

Het terugtrekken van loten gecontamineerde heparine, zowel niet-gefractioneerd als die met laag moleculair gewicht, brengt de adequate bevoorrading van deze geneesmiddelen in gevaar.

Om te vermijden dat er een probleem is met de beschikbaarheid en om het rationeel gebruik van heparines te bevorderen, beveelt het FAGG aan om het gebruik van heparines met laag moleculair gewicht te verkiezen en de toediening van niet-gefractioneerde heparine voor te behouden aan patiënten van wie de medische toestand het rechtvaardigt, met name de cardiovasculair onstabiele patiënten die zijn opgenomen op intensieve zorgen.

De eliminatie van niet-gefractioneerde heparine is immers minder afhankelijk van de nierfunctie dan die van heparines met laag moleculair gewicht, en de omkeerbaarheid van het antistollingseffect is sneller, gezien de halveringstijd van niet-gefractioneerde heparine korter is dan die van heparines met laag moleculair gewicht.

Bij andere patiënten kan niet-gefractioneerde heparine gemakkelijk vervangen worden door een heparine met laag moleculair gewicht.

Voorts herinnert het FAGG eraan dat heparines met laag moleculair gewicht net zo efficiënt zijn als niet-gefractioneerde heparine voor het spoelen van de katheters. Momenteel wordt dus aanbevolen om hiervoor een heparine met laag moleculair gewicht te gebruiken.
09 mei 2008 09u33
meer over
zie ook rubriek