Alcohol belangrijke oorzaak ongewenste zwangerschappen

Meestal wordt toegenomen rookgedrag aangehaald als ongunstige merker voor de evolutie die het psychosociale statuut van de vrouw in de laatste decennia heeft doorgemaakt. Maar de dames blijken ook onrustwekkend veel te drinken. Bij hen kunnen de gevolgen nog erger zijn dan bij de man. Zo ontstaan bijvoorbeeld de meeste ongewenste zwangerschappen bij dronken vrouwen. Een bericht in het medische weekblad de Huisarts.
De beschikbare cijfers komen uit een Brits onderzoek. Daaruit blijkt dat 42% van de bevraagde mannen en 39% van de bevraagde vrouwen tussen 16 en 24 jaar tijdens de laatste week voor de enquête de voorgeschreven veiligheidsnormen voor alcoholconsumptie hadden overschreden – volgens de British Medical Association ligt de grens op 21 glazen per week voor mannen en 14 voor vrouwen. De Britten geven het met gebogen hoofd toe: hun jonge vrouwen zijn de meeste verwoede drinksters van Europa. Maar waarom zouden we hun bijwijlen geen uitspatting gunnen?

De nare consequenties van overmatig alcoholgebruik kunnen bij vrouwen zo mogelijk nog meer uitgesproken zijn dan bij mannen. Naast de effecten die men bij iedereen aantreft, moet men rekening houden met een aantal uitwerkingen waarvan vooral vrouwen de gebroken potten betalen. Het verband tussen alcohol en borstkanker is duidelijk aangetoond. Daarnaast ontstaan de meeste ongewenste zwangerschappen bij dronken vrouwen, aldus de huisarts. als vrouwen dronken zijn, hebben ze minder verweer tegen ongewenste intimiteiten. Wie zwanger is en blijft drinken, stelt ook nog eens de foetus aan belangrijke risico’s bloot. Een laag geboortegewicht en een zware mentale achterstand bij kinderen van chronisch drinkende moeders zijn welbekende feiten. Het zogenaamde foetale alcoholsyndroom is in de Verenigde Staten de belangrijkste oorzaak van hersenafwijkingen bij kinderen. Ook minder opvallende stoornissen, zoals adhd, kunnen het gevolg zijn van een overmatige blootstelling aan alcohol in utero, aldus de huisarts.

Dat ook de gevolgen van alcoholgebruik bij vrouwen aanzienlijke proporties aannemen, blijkt uit diverse statistieken. In Schotland wordt dronkenschap vastgesteld bij 30% van de vrouwen die betrokken zijn bij misdaden met geweldpleging. Even onrustwekkend is de opmerkelijke stijging van het aantal gevallen van alcoholhepatitis bij Britse vrouwen tussen 35 en 44 jaar: het cijfer is tijdens de laatste drie decennia toegenomen met een factor zeven. Zelfs in jongere leeftijdsgroepen stelt men een toename vast. In een aantal gevallen kan men histologisch geen onderscheid maken met niet-alcoholische leververvetting, een aandoening die sterk gecorreleerd is met zwaarlijvigheid. Gedacht wordt dat de spectaculaire toename van het ziektebeeld te wijten is aan de toenemende prevalentie van zowel overgewicht als buitensporig alcoholgebruik. De Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen (VAD), aldus de Huisarts, helpt ons aan cijfers over alcoholabusus in België: bij ons overschrijden 13% van de mannen en 6% van de vrouwen de voorgeschreven wekelijkse dosissen.

Bron:,BMJ 2008;336:952-953.
22 mei 2008 09u56
zie ook rubriek