Wie lichaam kent, raakt vaak sneller zwanger

Koppels die niet meteen zwanger raken, stappen al snel naar een arts. Vaak te snel, luidt het zaterdag in Antwerpen op het congres over 'Vruchtbaarheidsbewustzijn, de vergeten hoeksteen'. Experts zeggen dat als vruchtbare koppels signalen van het vrouwelijke lichaam juist leren interpreteren, ze 80 procent kans hebben om binnen de zes maanden zwanger te zijn.
Verborgen eisprong
Omdat bij de mens de eisprong verborgen is, is het niet evident om te weten wanneer je vruchtbaar bent. Toch kan je dat afleiden uit een aantal signalen van je lichaam, wanneer je die leert herkennen en interpreteren. "Het beste gegeven is het vaginale slijm", aldus professor Ivo Brosens van de K.U.Leuven die het slotwoord neemt op het congres. "Uit de kenmerken daarvan kan je afleiden wanneer je vruchtbaar bent. Zoals je het patroon van je menstruatie kent, leer je het patroon van je vruchtbaarheid kennen. Koppels die de methode toepassen en normaal vruchtbaar zijn, hebben 80 procent kans om binnen de zes maanden zwanger te zijn."

Seksuele voorlichting
Het gaat om een natuurlijke methode die vroeger om soms religieuze redenen werd aangereikt om niet zwanger te worden. "Maar nu is ze wetenschappelijk onderbouwd", benadrukt Brosens. "We raden het in de eerste plaats aan voor wie zwanger wil worden. Eigenlijk zouden alle jongeren deze informatie op school moeten krijgen in het kader van de seksuele voorlichting." Er zijn ook online cursussen en andere opleidingen.
05 sep 2008 09u27
Bron: De Morgen
zie ook rubriek