15.000 werknemers in ziekenhuissector onderbetaald

Ruim 15.000 mensen werken vandaag in ziekenhuizen en rusthuizen in een precair arbeidsstatuut met een ontoereikende financiering. De onderfinanciering van de ziekenhuissector bedraagt momenteel naar verluidt meer dan 200 miljoen euro.
Privépraktijk
Om de personeelskosten te kunnen betalen zijn instellingen vaak verplicht om bijkomende kosten aan patiënten of bewoners aan te rekenen en in ziekenhuizen om aan artsen te vragen mee te betalen. "Dit brengt de betaalbaarheid en dus ook de toegankelijkheid van de zorg in het gedrang", klinkt het.

Vele artsen keren daarom ziekenhuizen de rug toe en starten een privépraktijk. "Wij vragen dat de bijzondere statuten worden opgeheven en dat deze medewerkers worden opgenomen in de normen en dat hun financiering via reguliere budgetten gebeurt", klinkt het bij verzorgingsinstellingen.

"Geen aanmoediging"
De verantwoordelijken wijzen ook op de slechte verloning voor werknemers in leidinggevende functies. "Het beperkte verschil in salaris is geen aanmoediging om over te stappen naar het diensthoofdschap en dikwijls raken vacatures moeilijk of niet ingevuld", klinkt het.

Daarom vragen de verzorgingsinstellingen een loonspanning van 35 procent om de opdracht van afdelingshoofden te waarderen. De totale kost voor de opwaardering van leidinggevenden in ziekenhuizen, psychiatrische verzorgingstehuizen, beschutte werkplaatsen en woon- en zorgcentra wordt geraamd op ongeveer 50 miljoen euro per jaar.
11 sep 2008 09u07
Bron: De Morgen
zie ook rubriek