Geweld tijdens de zwangerschap

De zwangerschap wordt meestal gezien als een rooskleurige periode in het leven van mensen, maar dat is niet altijd het geval. Uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt dat 3 procent van de Vlaamse vrouwen het slachtoffer werd van fysisch en/of seksueel geweld tijdens de zwangerschap.
De Beweging tegen geweld - vzw ZIJN startte in november 2007 samen met verschillende partners uit Vlaams-Brabant een sensibilisatiecampagne op rond de problematiek van geweld tijdens de zwangerschap. Die campagne kreeg de Belgische Prijs voor Veiligheid en Criminaliteitspreventie in de categorie "Slachtoffergerichte preventie". Binnenlandse Zaken beloonde vzw ZIJN met een geldprijs van 2.500 euro.

De vzw wilde met deze campagne zwangere slachtoffers van geweld de boodschap geven dat ze hierin niet alleen staan en de medische sector hulpmiddelen aanreiken om adequaat op deze problematiek te reageren.

Zwangere vrouwen zijn bijzonder kwetsbaar en het geweld heeft niet enkel onmiddellijke negatieve gevolgen voor de moeder, maar ook voor het ongeboren kind. Bovendien bestaat er over geweld tijdens de zwangerschap nog een groter taboe dan bij intrafamiliaal geweld in het algemeen.

Het is een unicum dat een organisatie binnen het Sociaal Cultureel Volwassenenwerk deze prijs, en de daarbij horende erkenning voor haar preventiewerk, wint. De winnaars in de categorieën "Situationele Preventie" en "Dadergerichte Preventie zijn de Provincie Limburg en de Stad Mechelen.
01 okt 2008 09u08
Bron: BodyTalk
zie ook rubriek