Ziekenhuis benoemt maar 42 van de 350 geslaagde werknemers

AALST - Op de personeelsvergadering van het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis (ASZ) viel gisteren een zwaar verdict: van de 350 geslaagden worden er slechts 42 benoemd en de statutairen krijgen een pensioen dat een stuk hoger ligt dan dat van de contractuelen. Volgens de vakbond ACV groeit de onrust.
Honderden werknemers van het ASZ, van verpleegsters tot bedienden en technici, namen meer dan een jaar geleden deel aan examens met een beter statuut in het vooruitzicht. Maandenlang bleven ze echter in het ongewisse over het resultaat. Niemand kreeg officieel de uitslag van het examen toegestuurd.

Dat het windstil bleef langs de kant van de stad en de directie had te maken met het feit dat vaste benoemingen niet langer financieel haalbaar zijn. Meer zelfs, tegen 2015 zouden de reserves opgebruikt zijn. Het personeel vroeg zich dan ook af waarom er via de examens valse hoop werd gecreëerd. 'Omdat examens nu eenmaal nodig zijn om tijdelijke contracten te kunnen omzetten in contracten van onbepaalde duur', klonk het bij de directie.

Maar gisteren viel het pijnlijke verdict: van de 350 geslaagden van de campussen Aalst, Wetteren en Geraardsbergen worden er slechts 42 benoemd: twaalf procent. De ergernis bij personeel en vakbonden is dan ook groot. 'Honderden personeelsleden hebben intern examens afgelegd met het oog op een vaste benoeming', zegt Benigne Pieters, secretaris ACV-openbare diensten. 'Toen we peilden naar het aantal vaste benoemingen, is er nooit duidelijk antwoord gekomen vanuit de politiek. Alles werd zo oppervlakkig mogelijk gehouden. En toen de vakbond na lang aandringen een eenmalige uiteenzetting kreeg, werd echt duidelijk dat een ernstige blunder is begaan door de jarenlange benoemingsstop en door niet verder te investeren in de eigen pensioenkas.'

Hoe die 42 benoemingen worden verdeeld, is voor het personeel een raadsel. Feit is dat in het ASZ van Aalst slechts elf verple(e)g(st)ers werden benoemd, een fractie van de meer dan honderd kandidaten. Het gevolg is dat de onrust en het wantrouwen groeit. Sommige personeelsleden kregen van hun overste eerder te horen dat ze een uitstekende score hadden gehaald, maar grijpen nu naast een benoeming. Andere verpleegkundigen zijn al twintig jaar werkzaam in het ASZ en grijpen naast het fel begeerde statuut.

Het ASZ van Aalst maakt overigens helemaal komaf met het systeem van vaste benoemingen, kwestie van de eigen pensioenkas te ontlasten. Er wordt gekozen voor een gemeenschappelijke pensioenkas bij de rijksdienst voor sociale zekerheid van de provinciale en plaatselijke overheidsdiensten (RSZPPO). Het personeel kan er genieten van de zogenaamde tweede pensioenpijler, een vorm van groepsverzekering.

'Ik begrijp dat de teleurstelling en frustraties groot zijn', zegt Daisy Van Gheyt, voorzitter van de raad van bestuur. '42 benoemingen was nog het maximum toelaatbare. In ruil krijgt het voltallige personeel een pensioenpijler. Voor de mensen met anciënniteit zal een extra inspanning worden geleverd. Momenteel zijn we die simulatie aan het uitrekenen.'

Het personeel blijft wel met vragen zitten. Want hoe kan een contractuele verpleegster met een onberispelijke staat van dienst ooit nog hoofdverpleegster worden, een functie die voor statutairen is voorbehouden? 'In gemeenschappelijk vakbondsfront zullen op 22 oktober personeelsvergaderingen worden gehouden', besluit Pieters. 'Dan zal worden beslist welke gevolgen we hieraan zullen geven. De groeiende onrust vraagt om een oplossing!'
10 okt 2008 10u38
zie ook rubriek