Lancering campagne preventie van agressie in ziekenhuizen

Na de campagne diefstalpreventie in de ziekenhuizen in 2007, lanceren de twee FOD’s dit jaar gezamenlijk een campagne inzake preventie van agressie met als titel « Hou het hoofd koel ». Deze campagne heeft in het bijzonder betrekking op agressie in de spoedgevallendiensten, de psychiatrische ziekenhuisdiensten en aan het onthaal.
Er zullen tools (affiches, praktijkhandboek, gadgets) ter beschikking van de ziekenhuizen worden gesteld.

Het praktijkhandboek is bestemd voor het ziekenhuismanagement en is gebaseerd op de modernste methodes en geslaagde ervaringen op het terrein zodat de ziekenhuizen een efficiënt en coherent preventiebeleid zouden kunnen opzetten.

De affiches bevatten een positieve boodschap die patiënten, bezoekers en zorgverstrekkers uitnodigen om op een rustige manier met elkaar te communiceren en die het wederzijds begrip bevorderen.

De gadgets (koelkastmagneten en herbruikbare ijsblokjes) reiken het ziekenhuispersoneel concrete tips aan teneinde kritieke situaties en spanningen af te wenden, die aanleiding kunnen geven tot verbaal of fysiek geweld.

Voor bijkomende inlichtingen kunt u steeds terecht op: www.health.fgov.be of www.besafe.be

Contactpersonen:
Voor de sector van de ziekenhuizen: Jan Eyckmans, woordvoerder van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu
02/524.90.45
04 mrt 2009 14u56
meer over
zie ook rubriek