Ziekenhuizen zijn niet populair bij artsen

De jongste jaren schieten de gespecialiseerde medische privé-centra met artsen die onafhankelijk van een ziekenhuis werken als paddenstoelen uit de grond. Bijna drie kwart van de specialisten staat gunstig tegenover deze trend, zo blijkt uit een enquête van het vakblad trends voor Specialisten.
In specialismen zoals plastische chirurgie, orthopedie en oftalmologie nemen het aantal ‘free standing centra’ hand over hand toe. In opdracht van Trends voor Specialisten stelde het enquêtebureau Dedicated Research hierover een vraag aan 200 artsen-specialisten. Daaruit blijkt dat privé-praktijken buiten de ziekenhuizen in alle opzichten de wind in de zeilen hebben. De vraag werd ingeleid met de vaststelling dat werkomstandigheden en vergoeding in de ziekenhuizen meer en meer specialisten aanzet om een extramurale privé-praktijk te beginnen. “Staat u persoonlijk gunstig tegenover de ontwikkeling van specialistenpraktijken die uitsluitend privé werken?,” vroegen we vervolgens.

Duidelijke cijfers
Wat blijkt? Niet minder dan 46% van de artsen vindt de evolutie naar privé-praktijken gunstig in (bijna) alle types van specialismen. Nog eens 26% ziet privé-praktijken volledig buiten het ziekenhuis zitten voor bepaalde specialismen.

Dat zijn duidelijke cijfers. Ze lopen nog flink op bij artsen die nu al louter privé en/of in een gemengde praktijk werken. 69% van de specialisten met een gecombineerde praktijk vinden dit voor alle specialismen een gunstige ontwikkeling, een bijkomende 20% ziet het zitten in bepaalde specialismen. In de subcategorie artsen die nu al uitsluitend privaat werken, liggen de percentages met respectievelijk 50% en 36% een beetje lager.

Enigszins begrijpelijk is het enthousiasme van de ziekenhuisartsen minder groot. Het aantal voorstanders ligt met respectievelijk 28% voor alle en 25% voor bepaalde specialismen een stuk lager. Verschillen tussen Frans- en Nederlandstaligen zijn er nauwelijks.
09 mrt 2009 14u33
zie ook rubriek