Thuisbevalling even veilig als in ziekenhuis

Thuis bevallen is net zo veilig als in een ziekenhuis. Dat is de conclusie van een onderzoek van onder andere het Maastricht Universitair Medisch Centrum. Ongeveer dertig procent van de Nederlandse bevallingen gebeurt thuis, terwijl het gemiddelde in de westerse wereld hooguit een procent is. De onderzoekers spreken van een belangrijke conclusie omdat een recent Europees vergelijkend onderzoek uitwees dat Nederland een hoge babysterfte kent.
Overlijdens
De onderzoekers bestudeerden de bevallingen van ruim een half miljoen vrouwen die tussen begin 2000 en eind 2006 onder controle waren van een eerstelijns verloskundige. Het aantal baby's dat overleed in de hele onderzoeksgroep was met zeven op de tienduizend relatief laag.

Er werden geen verschillen geconstateerd wat betreft het aantal baby's dat tijdens de bevalling of in de eerste levensweek overleed. Ook was er geen verschil in het aantal baby's dat werd opgenomen op een intensive care tussen de groep die had gekozen voor een bevalling thuis of in een polikliniek.

Geen risicofactoren
Het ging om vrouwen die van te voren geen risicofactoren voor complicaties bij de bevalling hadden. Van de vrouwen had 61 procent gekozen voor een thuisbevalling en 31 procent voor een poliklinische. Van de overige acht procent was de keuze niet bekend.

Het gaat volgens de onderzoekers om het eerste grootschalige onderzoek naar de veiligheid van thuis bevallen in vergelijking met bevallen in een ziekenhuis. De resultaten worden gepubliceerd in het tijdschrift 'BJOG: An International Journal of Obstetrics and Gynaecology'.
15 apr 2009 09u20
Bron: De Morgen
zie ook rubriek