Alle Europese ziekenhuizen open voor alle Europeanen

Het Europees Parlement stemde vandaag een richtlijn die het voor patiŽnten makkelijker moet maken om in het buitenland van medische zorg te kunnen genieten. De richtlijn kan een aanzienlijke impact hebben op de Belgische gezondheidszorg, die dankzij haar goede reputatie nu al veel buitenlanders lokt.
Terugbetaald
PatiŽnten moeten in andere lidstaten van de Europese Unie op visite kunnen gaan bij een dokter of een behandeling ondergaan in een ziekenhuis. Het ziekenfonds of de zorgverzekeraar van de patiŽnt zal de kosten terugbetalen volgens de regels die gelden in het thuisland van de patiŽnt. Het voorstel zou het leven makkelijker kunnen maken voor mensen die in grensregio's wonen, die last hebben van aandoeningen die in andere landen beter behandeld worden of die wonen in landen met lange wachtlijsten, zoals ons buurland Nederland.

Toestemming
Momenteel worden medische kosten in het buitenland enkel terugbetaald bij ongevallen of wanneer iemand plots ziek wordt. Voor medische zorgen die op voorhand gepland zijn, is echter een voorafgaande toestemming nodig van de zorgverzekeraar. Zoniet dreigt de planning, organisatie en financiering van de zorg problematisch te worden. De richtlijn die vandaag in Straatsburg goedgekeurd werd, legt vast in welke gevallen de voorafgaande toestemming niet meer nodig zou zijn.

onkelinx beducht
Het voorstel wordt nu onder de loep genomen door de ministers van Volksgezondheid. Het zou een hele tijd kunnen duren vooraleer de lidstaten een compromis bereiken. De Belgische minister Laurette onkelinx is alvast zeer beducht voor de impact. Ze vreest dat lidstaten met een goed geplande gezondheidszorg gestraft worden ten voordele van lidstaten die niet investeren in zorg en hun patiŽnten exporteren.
24 apr 2009 08u56
Bron: De Morgen
zie ook rubriek