Agressie in ziekenhuizen en apotheken neemt toe

In België werden vorig jaar 7.454 gevallen van agressie tegen hulpverleners geregistreerd. Dat blijkt uit cijfers van minister van Binnenlandse Zaken Guido De Padt (Open Vld), die zijn opgevraagd door N-VA-senator Louis Ide, schrijft de Artsenkrant. De cijfers, die enkel betrekking hebben op gevallen die bij de politie werden aangegeven, betekenen een stijging met 3,5 procent tegenover 2007 (7.218 gevallen).
Ziekenhuizen
De meeste agressiegevallen doen zich voor in ziekenhuizen. Daar waren er in 2008 5.630 gevallen met gewelddadige patiënten. De toename was het sterkst in de Vlaamse ziekenhuizen: 2.780 meldingen tegenover 2.461 het jaar voordien, of een stijging met 13 procent. Ook Waalse ziekenhuizen hadden meer onder agressie te lijden, in Brussel was er dan weer een lichte terugval.

Apothekers, dokters en tandartsen
Ook in de apotheken nam de agressie vorig jaar toe: van 422 incidenten in 2007 naar 490 vorig jaar (+16 procent). In huisartsenpraktijken nam de agressie af - 540 gerapporteerde incidenten tegenover 588 in 2007 - maar blijft nog steeds een reëel probleem, meent de Artsenkrant. In Vlaanderen werden 214 huisartsen belaagd in hun praktijk, tijdens een huisbezoek of een wachtdienst. In Wallonië waren het precies evenveel. Vanuit Brussel kwamen 112 meldingen van geweld op huisartsen binnen. Tandartsen hebben het minst last van agressie. Bij hen bleef de agressie beperkt tot 164 geregistreerde feiten.

Toekomst
Volgens de Artsenkrant zijn de dalende agressiecijfers bij huisartsen op zich wel goed nieuws, maar is het nog maar de vraag of de trend zich in de toekomst zal doorzetten. Het veiligheidssysteem Helpi, waarbij huisartsen via een noodknop op hun gsm konden worden gelokaliseerd, is immers van de markt verdwenen.
28 apr 2009 08u54
Bron: De Morgen
zie ook rubriek