Tekort aan urgentie-artsen in ziekenhuis Halle

Directeur Jan Jonckheere van het Sint-Mariaziekenhuis in Halle is zeer tevreden met de beslissing van Vlaams minister Veerle Heeren om het ziekenhuis een planningsvergunning toe te kennen voor een MUG-functie. Binnen 6 maanden moet het ziekenhuis voldoen aan de erkenningsnorm en worden opgenomen op de lijst van Dringende Medische Hulpverlening wat een federale bevoegdheid is.
Volgens Jonckheere kan het ziekenhuis een mug-dienst financieel wel aan, maar stelt er zich een probleem van recrutering van urgentie-artsen. "We worden geconfronteerd met het vertrek van drie artsen zodat we op onze spoedgevallendienst ook al zonder mug momenteel met een probleem zitten. Voor een continue MUG-dienst hebben we minstens drie spoedartsen nodig. In totaal zijn we op zoek naar vijf tot zes artsen", aldus Jonckheere.

Nederlandsonkundig personeel
Vlaanderen kampt volgens Jonckheere momenteel met een tekort aan urgentie-artsen en is er sprake van "een bijna Amerikaans opbod van financiële voorwaarden tussen ziekenhuizen om dergelijke artsen aan te trekken". "Wij scoren in vergelijking met andere ziekenhuizen nochtans hoog op vlak van betaling. Momenteel praten we met universiteiten en zijn we ook met een aantal artsen aan het onderhandelen".

Al jarenlang dringen allerlei instanties aan op de komst van een MUG-dienst in Halle omdat in de regio vaak MUG's opduiken uit andere gewesten met Nederlandsonkundig personeel. Enkele jaren geleden experimenteerde het Halse ziekenhuis al met een MUG-dienst, maar dit werd snel stopgezet wegens onbetaalbaar. In oktober 2006 ging men van start met een Paramedisch Interventieteam (PIT), bestaande uit een ambulancier en een speciaal opgeleide verpleegkundige.
05 mei 2009 09u11
Bron: De Morgen
zie ook rubriek