Ziekenhuis gaat eierstokweefsel kankerpatiënten invriezen

AMSTERDAM - Het Universitair Medisch Centrum St Radboud in Nijmegen (UMCN) gaat eierstokweefsel invriezen van kankerpatiënten zodat zij na hun behandeling mogelijk alsnog kinderen kunnen krijgen. Dat heeft hoogleraar Didi Braat, hoofd van de afdeling verloskunde en gynaecologie van het Nijmeegse ziekenhuis, aangekondigd.
Spoed-ivf
Een behandeling tegen kanker leidt vaak tot onvruchtbaarheid. Bij mannen wordt daarom vaak vooraf sperma ingevroren. vrouwen met een vaste partner kunnen voor aanvang van de behandeling een spoed-ivf ondergaan. De embryo’s die dat oplevert kunnen worden ingevroren en na herstel van de vrouw in de moeder' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>baarmoeder worden geplaatst. In het UMC St Radboud is dat tot nu toe 23 keer gebeurd.

Voor vrouwen zonder partner en jonge meisjes is die methode echter geen optie. Voor hen is een nieuwe techniek bedacht waarbij, voordat de behandeling tegen kanker aanvangt, via een kijkoperatie een eierstok wordt weggehaald. Dat eierstokweefsel wordt vervolgens in strips ingevroren. Het bevat veel onrijpe eicellen. Het idee is om dat ingevroren eierstokweefsel later weer in de baarmoeder te transplanteren zodat ze mogelijk een eisprong kan krijgen en zwanger kan raken.

Braat waarschuwt dat de kans op succes nog niet groot is. Wereldwijd zijn volgens haar tot nu toe vijf vrouwen na genezing van kanker op deze manier alsnog moeder geworden.

Gynaecologen in Nederland hebben afgesproken dat ze het invriezen van eierstokweefsel aan vrouwen met kanker zullen aanbieden. Of en op welke termijn het weefsel daadwerkelijk bij een vrouw wordt teruggeplaatst, is onderwerp van gezamenlijk onderzoek, aldus Braat.
22 mei 2009 09u08
zie ook rubriek