Ouders met zwaar ziek kind in ziekenhuis krijgen vergoeding

Vanaf het najaar kunnen ouders van een gehospitaliseerd kind een vergoeding krijgen. Dat antwoordde minister van Werk Joëlle Milquet op een vraag van sp.a-senatrice Myriam Vanlerberghe. De minister heeft haar administratie de opdracht gegeven om het koninklijk besluit over het zorgverlof aan te passen.
Niet langer onbetaald verlof
Vanlerberghe diende in maart een wetsvoorstel in waardoor werkende ouders niet langer onbetaald verlof moeten nemen om bij hun kind te blijven als dat in het ziekenhuis is opgenomen. Maximaal tien dagen zou het riziv 75 procent van het loon betalen. "Daardoor kunnen ook vaders en moeders die financieel krap zitten, bij het ziekbed van hun zoontje of dochtertje blijven", zei ze destijds.

KB uitgebreid
De Nationale Arbeidsraad (NAR) stelde voor om het kb van 1998 over het recht op loopbaanonderbreking voor bijstand of verzorging van een zwaar ziek gezins- of familielid uit te breiden zodat het ook van toepassing zou zijn op het verlof voor bijstand aan of verzorging van een zwaar ziek kind dat in een ziekenhuis is opgenomen.

Nog adviezen inwinnen
Na groen licht van de NAR heeft minister Milquet haar diensten de opdracht gegeven over het kb over zorgverlof aan te passen. Wel moeten nog adviezen ingewonnen worden bij verschillende instanties, waaronder andermaal de NAR. Ze hoopt dat de wijziging in de loop van september of oktober vorm krijgt.
03 jul 2009 10u10
Bron: De Morgen
zie ook rubriek