Een griep hoort niet thuis in een ziekenhuis

De spoedafdelingen van de Vlaamse ziekenhuizen worden sinds vorige week, toen de eerste Mexicaansegriepdode viel in België, overspoeld door soms vijf keer zoveel patiënten die denken dat ze Mexicaanse griep hebben. Het SVH roept patiënten op om met klachten eerst naar de huisarts te stappen.
De informatie die influenzacommissaris Van Ranst beschikbaar stelt is juist benadrukt het svh. De griep' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>mexicaanse griep is een griep, zelfs een milde griep. Voor de overgrote meerderheid van de patiënten, die met deze griep zullen geconfronteerd worden betekent dit dus een banale aandoening.

Dat het influenzacommissariaat zich voorbereid – en daarbij ook rekening houdt met “worst case scenario’s” – is goed en correct. Het loopt echter fout wanneer de berichtgeving hierover onrust veroorzaakt bij de bevolking.

Het Syndicaat van Vlaamse Huisartsen klaagt reeds lang de “ongebreidelde vrijheid” aan, waardoor iedereen op eigen initiatief de gezondheidszorg kan raadplegen op het niveau dat hij/zij zelf verkiest. Dit systeem maakt in ons land de zorg onnodig duur. Dit systeem werkt overconsumptie van zorg in de hand. Vandaag leidt dit tot onnodige werklast op spoedafdelingen van ziekenhuizen.

Dr. Moeremans, voorziteer van het svh, roept dan ook op om in het kader van de huidige griepepidemie terug te keren naar het “gezonde verstand”. Een griep hoort niet thuis in een ziekenhuis.
06 aug 2009 09u20
zie ook rubriek