CM vraagt betere wet rond ziekenhuisfacturen om misbruik te voorkomen

Bepaalde ziekenhuizen schrijven nog al te vaak onduidelijke of onwettige facturen uit. Dat concludeert de Christelijke Mutualiteit (CM) uit de dossiers die haar dienst Ledenverdediging vorig jaar behandelde. De CM vraagt een duidelijkere wetgeving om misbruiken te voorkomen.
Ereloonsupplementen
De meeste ziekenhuisfacturen bleken correct, zegt de CM. Maar onduidelijke wetgeving zorgt nog voor te veel grijze zones die bepaalde ziekenhuizen misbruiken om ten onrechte prestaties en supplementen aan de patiënten door te rekenen.

Zo zijn er ziekenhuizen die nog steeds ereloonsupplementen aanrekenen voor een opname in een tweepersoonskamer of gemeenschappelijke kamer, terwijl ze beloofd hadden dat niet meer te doen en daarvoor zelfs extra budget krijgen van de ziekteverzekering.

Medische materialen
Sommige ziekenhuizen rekenen medische materialen zoals implantaten en prothesen overdreven door aan de patiënt. Ook veelgebruikte medicijnen en kleine materialen zoals een verband worden vaak veel te duur gefactureerd.

De CM spreekt ook van onterecht gefactureerde prestaties, bijvoorbeeld bij borstreconstructies na amputatie of bij het gebruik van een operatierobot. Zo'n robot is duur en de meeste ziekenhuizen rekenen een deel van de kosten door aan de patiënt. "Vaak worden bedragen rond 1.200 euro gefactureerd, maar op basis van de huidige wetgeving valt dat niet te verantwoorden", zegt de CM.

Voorschot
Ziekenhuizen zouden ook steeds vaker patiënten onder druk zetten om een voorschot te betalen voor een chirurgische ingreep. Soms eisen ziekenhuizen dat een patiënt alle supplementen vooraf betaalt. Zo vermijden ze dat de patiënt achteraf de factuur kan betwisten. Ook op basis van het vooraf ondertekende toestemmingsformulier rekenen ziekenhuizen regelmatig onterechte kosten door.
08 aug 2009 09u54
Bron: De Morgen
zie ook rubriek