Als disney de baas was in uw ziekenhuis

Fred Lee was senior vice-president van het Florida Hospital ťn werkte bij Disney University. Hij was medeontwerper van Disney's 3 daagse seminar voor de gezondheidszorg 'Disney's approach to quality service' en een nieuw seminar 'Customer Loyalty'. Met zijn ervaring in het ziekenhuis en vergelijkingen tussen Disney en ziekenhuis schreef hij zijn bestseller 'If Disney ran your hospital: 9Ĺ things you would do differently'.
Fred Lee bracht met zijn ideeŽn vele ziekenhuizen in de Verenigde Staten in beweging. Hij werkt met een nieuw paradigma voor patiŽntgerichte zorg en het perspectief van patiŽnten. Veel ziekenhuizen raakten gemotiveerd, geÔnspireerd en vonden zijn benadering effectiever dan de gebruikelijke benaderingen. Zij veranderden hun aanpak door het verhaal van Fred Lee.

Dit meesterwerk van de door verpleegkundigen (moeder ťn echtgenote) omringde Fred Lee, stelt daadwerkelijk de perceptie en beleving van de patiŽnt centraal. Uiterst leerzaam voor dokters die zelf nooit patiŽnt zijn geweest.
Prof.dr. Armand Girbes, hoofd afdeling IC volwassenen en voorzitter divisie IV VUmc


Lee's aanpak leert ons dat goed gastheerschap niet zomaar een slim trucje is, maar een houding waardoor we ons veel meer betrokken voelen bij de kern van ons werk. Daar kan ons ziekenhuis alleen maar voordeel van hebben.
Jaap van den Heuvel, voorzitter raad van bestuur Reinier de Graaf Groep

Tevredenheid van patiŽnten hangt naast de kwaliteit van de medische zorg af van de manier waarop de zorg wordt aangeboden. Gastvrijheid en aandacht zijn daarbij kernbegrippen. Fred Lee zet dit op inspirerende wijze neer. Dit boek is daarmee een belangrijke stap in het verbeteren van onze klantgerichtheid.
Marjanne Sint, voorzitter raad van bestuur Isala klinieken

Een heerlijk boek waarin het echt gaat om de patiŽnt. Iedereen die in de zorg werkt, zal genieten van de herkenbare voorbeelden en anekdotes. Fred Lee weet op boeiende wijze verband te leggen tussen compassie voor de patiŽnt, excellente organisaties en het verkrijgen van loyale patiŽnten.
Tjitske Binkhorst, manager PatiŽnt-op-1, Kwaliteitsinstituut voor de gezondheidszorg CBO

Het zoveelste boek over patiŽntvriendelijkheid? Het zoveelste boek over respectvolle bejegening? Integendeel! Fred Lee biedt concrete, vernieuwende en inspirerende handvatten om hoffelijkheid in elke vezel van een ziekenhuis te verankeren. Een must als je goede zorgverlening een warm hart toedraagt.
Klaas Soesbeek, senior adviseur kwaliteit, Groene hart Ziekenhuis
17 sep 2009 14u43
zie ook rubriek